Annons

Äldre rasar mot hemkörningsavgift

Tomelilla • Publicerad 24 maj 2005
Bertil Nilsson, mer känd som KorvaBertil, tycker att maten från Väla är god men vill inte betala 250 kronor i hemkörningsavgift.
Bertil Nilsson, mer känd som KorvaBertil, tycker att maten från Väla är god men vill inte betala 250 kronor i hemkörningsavgift.Foto: 
Elise Englund häller upp dagens soppa i skålar och Helene Persson svetsar på ett lock för att soppan inte ska skvimpa över.
Elise Englund häller upp dagens soppa i skålar och Helene Persson svetsar på ett lock för att soppan inte ska skvimpa över.Foto: 
Vi har byggt upp Tomelilla, säger Bertil Nilsson, KorvaBertil, ska vi då inte kunna få maten hemkörd utan kostnad. Vi betalar ju bra för själva maten. Bild: Sprisse Nilsson
Vi har byggt upp Tomelilla, säger Bertil Nilsson, KorvaBertil, ska vi då inte kunna få maten hemkörd utan kostnad. Vi betalar ju bra för själva maten. Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Jeanette Hansson och Ruth Axelsson lastar in alla matväskor fyllda med skålar som ska köras ut till vårdtagarna i centrala Tomelilla. Bild: Sprisse Nilsson
Jeanette Hansson och Ruth Axelsson lastar in alla matväskor fyllda med skålar som ska köras ut till vårdtagarna i centrala Tomelilla. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Bertil Nilsson blev mycket upprörd när han fick veta att kommunen funderar på att ta ut en avgift på 250 kronor av de som får maten hemkörd.

– Det är ju vi som byggt upp Tomelilla och betalat skatt för att få service på gamla dar. Jag blir förbannad. Blir det så kommer jag avsäga mig maten och laga den själv. Det är för att jag passar min fru hemma som vi får maten hemskickad.

Annons

Vid 11-tiden varje dag dyker hemtjänstpersonalen upp i köket på Välagården för att hämta den mat som ska köras ut till deras vårdtagare.

I köket råder inga ledsamheter.

Det här är kvinnor som kan sin sak. Allting gårsom på räls samtidigt som de pratar, skrattar och ser ut att trivas i största allmänhet.

– Vi gör runt 220 portioner mat här varje dag, säger Kerstin Persson, kokerska. Och förutom de 85 måltider som körs ut lagar vi mat till boende på Byavången, Valkyrian och här på Väla. Inte att förglömma Prästkragen och Smörblomman, två dagis. Och för det mesta äter våra matgäster likadan mat. Ibland får vi förstås laga speciellt till småbarnen.

Av alla dessa matgäster är det bara en som är vegetarian. Igen är vegan, ännu så länge.

– Men om någon av våra matgäster inte äter en viss rätt så lagar vi naturligtvis en speciell middag till den personen, säger Kerstin.

Hemtjänstpersonalen droppar in efter hand och hämtar sina kylväskor.

Under tiden fortsätter Elise Englund och Helene Persson att portionsförpacka dagens middag, potatis/purjolökssoppa, med hjälp av en speciell maskin. Elise skopar upp och Helene svetsar locket så att formen inte ska läcka.

– Till efterrätt har vi majzenapudding med sylt, säger Kerstin.

Ruth Axelsson och Jeanette Hansson kör ut mat inne i Tomelilla och två av matgästerna är Elsa och Bertil Nilsson, mera känd som "Korva Bertil".

Annons

FOTNOT:

För att få maten hemkörd måste vårdtagaren ha klartecken från kommunens biståndshandläggare.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons