Amerikanska western anlände till Kverrestad

På Hälldala ranch arrangeras westernridning för första gången. Förväntansfulla ryttare i cowboyhattar och boots har samlats inför tävlingen.
Tomelilla • Publicerad 22 april 2014
Westernridningens andra tävling för dagen är trailing. Där bedöms ryttaren och hästens samarbetsförmåga. Grenen ska efterlikna en naturlig miljö med broar, stockar och grindar.
Westernridningens andra tävling för dagen är trailing. Där bedöms ryttaren och hästens samarbetsförmåga. Grenen ska efterlikna en naturlig miljö med broar, stockar och grindar.Foto: Foto: Mark Hanlon
Monica Wid öppnar grinden i ett delmoment i grenen trailing.
Monica Wid öppnar grinden i ett delmoment i grenen trailing.Foto: Foto: Mark Hanlon
Mats och Inger Larsson arrangerar sin första westerntävling på ranchen.
Mats och Inger Larsson arrangerar sin första westerntävling på ranchen.Foto: Foto: Mark Hanlon

"Ska inte du rida i dag Mats?" frågar någon i publiken.

– Nej, jag hinner inte, det är för mycket att stå i, säger Mats Larsson. Han och hans fru Inger Larsson anordnar deras första westernridning på ranchen. Tävlingen sker i den stora ladan som ligger uppe på kullen.

Ryttare i cowboyhattar leder in sina hästar i tävlingshallen. Inger Larssons sporrar klingar när hon går. Inifrån hörs countrymusik. Det är 29 som har anmält sig till dagens tävling.

Inger och Mats Larsson har haft hästuppfödning på gården i sju år. De föder upp amerikanska quarterhästar som används i westernridning. Inger Larsson har ridit sedan hon var liten, Mats Larsson, som är gammal MC-förare, började inte rida förens 1985.

– Många börjar med westernridning sent, det är en mer avslappnad form av ridning, säger Inger Larsson.

Dagens tävlande kommer från hela Skåne. Pauline Nilsson är prisutdelare, hon har en rutig skjorta och en mörkbrun cowboyhatt i läder på sig. Ryttaren Monica Wid rider förbi på sin nordsvenska häst.

– Eftersom det här är en träningstävling så spelar inte utstyrsel eller hästrasen så stor roll, säger Pauline Nilsson.

I år har Sverige sitt första landslag i westernridning. Det är en växande sport, berättar Catharina Palmkvist som är ordförande i WRIS (Westernridning i Skåne).

– Det är ett annorlunda tänk och driv när man rider western, du lär hästen att den ska bära sig själv.

Förutom countrymusiken som dånar ur en högtalare och regnet som smattrar, är det lugnt i dag.

– På riktigt stora westernridningar är det nästan lika mycket liv som på en fotbollsmatch, säger Mats Larsson.

INTERNAL INTERNAL
Cecilia Uddenfeldt
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.