Amfiteater invigd med skönsång

Med champagne, tal och en konsert med operasångerskan Carolina Sandgren invigdes på söndagskvällen den nya amfiteatern i Tranås.
Tomelilla • Publicerad 1 juli 2002

Regnmolnen tornade hotfullt upp sig i skyn. Vädergudarna blidkades kanske något av Carolina Sandgrens Summertime, men det var ändå en aning kylslagen invigning. Per-Ingvar de la Motte, en av de drivande krafterna i ungdomsföreningen i Tranås, berättade att föreningen länge velat ha en permanent scen, inte minst till de regelbundet återkommande blomsterfesterna. För ett halvår sedan, när det åter var dags att planera för sommarens blomsterfest, gick startskottet för bygget av amfiteatern. Det har inte saknats jobb. Men nu ligger den där bakom kyrkan, vackert inbäddad i grönska och med Klockarebacken som en naturlig läktare. Från början var det tänkt att utomhusscenen skulle byggas i parken vid dammen. Men arkitekten Claes B Persson, som ritat teatern, tyckte att Klockarebacken var lämpligare. Uppifrån läktaren har åskådarna nu utsikt över det böljande landskapet. Samtidigt som scenen planerades, började också arbetet med att återställa bäckfåran vid Klockarbacken. Bäcken har länge legat dold i en kulvert. Nu ringlar sig bäcken mellan publiken och scenen. Riktigt klar är inte utomhusteatern. - Vi ska också ordna ett tak av segelduk, berättade Per-Ingvar de la Motte. Det går också att använda scenen till dansbana. Sedan förrättade kommunalrådet John Johansson (m) invigningen. - Nu behöver vi inte åka till Colosseum i Rom. Vi har en egen amfiteater i Tranås, sade han. Per-Ingvar de la Motte öppnade skumpan och konserten med Carolina Sandgren, Ola Raphael och pianoackompanjatören Thomas Johnsson startade. Under konserten sjöng Carolina Sandgren och Ola Raphael bland annat ett avsnitt ur Fantomen på operan. Nästa konsert på den nya utomhusscenen sker 27 juli. Då uppträder Janne Schaffer, Björn J:son Lindh och Stefan Blomqvist i byn. Nästa evenemang är blomsterfesten 24-25 augusti.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.