Änglar - visst finns de

Visst finns det änglar: vidbrända pepparkaksänglar, vakande skyddsänglar, störtade änglar, gulliga bokmärkesänglar med tjocka magar, filmänglar och såpoperaänglar.
Tomelilla • Publicerad 22 december 2002

- En ängelns tålamod, jag tittar alltid på den såpan, säger Kerstin Breitholtz, komminister i Smedstorp och änglafantast. - Och Brasse Brännström, han är gullig som Sankte Per. Och den mörke, han är läcker i rollen som djävul, säger Kerstin Breitholtz. Vi träffas hemma hos familjen i den gamla skånegården precis i Smedstorps utkant. Ljuset faller vackert in genom fönstret. Riktigt änglaväder. I köket har Kerstin Breitholtz just bakat pepparkakor. På ett smörpapper ligger nygräddade pepparkaksänglar. Någon är lite brunare. Det passar egentligen alldeles utmärkt. - Djävulen är en fallen ängel, förklarar Kerstin Breitholtz och knaprar på en av de mer välgräddade pepparkakorna. Hon tycker att det är självklart att världen består både av gott och ont, av en mörk och en ljus sida. På samma vis är det naturligt att det finns både störtade änglar som står i Djävulens tjänst och änglar som kämpar på Guds sida, enligt Kerstin Breitholtz. - Änglar förekommer i många religioner, säger hon och ger exempel från den grekiska mytologin, judendomen, islam och buddhismen. Kerstin Breitholtz samlar också på änglar. En papplåda är fylld med änglar av en massa olika slag som hon samlat på sig under årens lopp. Lådan kommer fram till jul. Men änglar hör också till vardagen i det breitholtzska hemmet. På kylskåpet tronar naturligtvis änglar som kylskåpsmagneter, lite varstans på väggar och hyllor vakar änglar. Kanske är det här i huset precis som i livet' det gäller att hålla ögonen öppna för att kunna se dem - änglarna. Kerstin Breitholtz tror på änglar, även om hon aldrig har sett en. Men hon har ändå erfarit en ängels närvaro. - Man behöver inte se änglar. Man kan känna en ängel som en stark närvaro, som Guds närvaro, som om det brinner inne i bröstet, säger hon. Hon är fast förvissad om att änglarna skyddar och ställer saker och ting till rätta. - Ordet ängel betyder budbärare, säger Kerstin Breitholtz. Hon tror att moderna människor kan ha lättare att tro på änglar än på Gud och Jesus. - Varje människa som föds får en skyddsängel. Det tror jag på, säger Kerstin Breitholtz. Ett uttryck för den tanken är begreppet änglavakt. När någon efter en olycka kravlar sig ut ur ett bilvrak, brukar man tala om änglavakt, utan att kanske i första hand ge orden en religiös innebörd. Det förekommer änglar både i nya och gamla testamentet. I juletid kommer ärkeängeln Gabriel till jungfru Maria. Och av en änglakör får herdarna budet om att världens frälsare är född. Så visst hade änglarna fullt upp redan i biblisk tid. Änglarna har också med livets svåra sidor att göra. Dödsängeln för hem människornas själar till Gud, till exempel i av ab HC Andersens sagor. Så fortsätter Kerstin Breitholtz att visa sina olika änglar, prata om sin Gudstro och behovet av lugn och stillhet för att kunna se vad som är väsentligt i livet. Till livets väsentligheter för henne hör änglarna. - Se, den här kommer från Christina Schollins affär i Stockholm, säger Kerstin Breitholtz.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.