Ännu ingen lösning klar

Det har gått två veckor sedan valet. Men hur den politiska makten ska fördelas i Tomelilla är inte klart än – och partierna är mycket förtegna kring om och vad som eventuellt diskuterats eller förhandlats hittills. En sak är säker – läget är komplicerat.
Tomelilla • Publicerad 29 september 2014

Med den mandatfördelning som valet ser ut att ge i kommunfullmäktige är det egentligen bara en sak som är tydlig – det finns inte någon enkel och tydlig majoritet. Även om det skulle bli ett alliansbaserat styre med stöd från exempelvis SPI Välfärden och eventuellt Miljöpartiet så har en sådan gruppering fortfarande inte egen majoritet i fullmäktige med dess 41 platser.

Komplicerat

Allianspartierna Centern, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans 17 mandat, SPI och Miljöpartiet ett respektive två.

Ett rent vänsterblock med Socialdemokraterna (11 mandat), Vänstern (1) och Miljöpartiet skulle bli för litet.

När det gäller MP:s stöd till ett alliansminoritetsstyre uttryckte Lotta Hedström i förra veckan att partiet hellre föredrar ett blocköverskridande samarbete med Centern och Socialdemokraterna.

Å andra sidan gick alliansen och särskilt Moderaterna strax före valet tydligt ut med att man gick till val som ett borgerligt alternativ, och från Moderaternas sida hymlade man inte med att S- och M-samregerandet under senaste mandatperioden inte precis gett mersmak.

Möjlighet

Centerns Leif Sandberg har å ena sidan sagt sig vara öppen för samarbeten i exempelvis budgetfrågor även med S om så skulle krävas – men sa å andra sidan när Centern visade sig ha gått fram efter valet att han såg ett alliansbaserat minoritetsstyre som en möjlighet.

När det gäller Sverige- demokraterna som ingen vill samarbeta med – men vars nio mandat alla ändå måste hantera på ett eller annat sätt – sa Jerker Ottosson (SD) när mandatfördelningen blev tydlig att han hade svårt att se att inte det näst största partiet, S, skulle vara med i leken.

Snart igång

Det är med andra ord ingen okomplicerad sak att få ihop ett fungerande styre, där man kan komma överens om budgetar och liknande tunga politiska beslutsfrågor, i de stundande förhandlingarna.

Och en eller annan form av blocköverskridande, eller valtekniska samarbeten är därför inte osannolika.

De politiker YA talade med i slutet på veckan var mycket förtegna om vad som kan vara på gång. Men enligt olika uppgifter till YA ska förhandlingarna på allvar komma igång de närmaste dagarna.

INTERNAL INTERNAL
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.