Arbetsmiljöverket: Restaurangverksamhet måste åtgärda brister
Det var efter en inspektion på en restaurangverksamhet i Tomelilla som Arbetsmiljöverket nu har framfört anmärkningar. Bakgrunden är att företaget inte har gjort några riskbedömningar för risker för de anställda, och inte heller har tagit fram några handlingsplaner.
Enligt beslutet måste nu företaget undersöka alla ytor där verksamheten pågår, det får till exempel inte finnas risk för att snubbla eller halka när personalen förflyttar sig mellan olika stationer. Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligen, likaså ska de olika riskerna bedömas efter hur allvarliga de bedöms vara.
Företaget ska också utforma en skriftlig handlingsplan där det ska stå vad som behöver göras, när åtgärderna ska vara utförda och vem som ska se till att det görs.
Det handlar med andra ord om ha som syfte att ta bort riskerna eller åtminstone minska dem så mycket som möjligt. Något som kan göras genom andra rutiner, att bygga in riskkällan eller att ta fram särskilda instruktioner och rutiner.
Senast i mitten av december vill Arbetsmiljöverket att riskerna åtgärdats, annars kan det bli fråga om vite för företaget.