Artemis slutar samla in papper

Simklubben Artemis i Tomelilla slutar att samla in papper hos företag och privatpersoner. Istället tar renhållningsföretaget Sita över delar av verksamheten.
Tomelilla • Publicerad 4 december 2002

- Pappersvolymerna ökar och det krävs investeringar i bilar och annat. Det vågar vi inte ge oss in på, säger Olle Lindhe i simklubben. Uno Sandblom kör runt och samlar in tidningar och kartonger hos olika företag i och runt omkring Tomelilla. Men vid årsskiftet är det slut med Artemis pappersinsamling. Bild: Ulf Mårtensson En orsak till att klubben hoppar av är också att priset på returpapper har gått ner. Pappersinsamlingen har under årens lopp gett klubben värdefulla inkomster. Helt lottlösa bli man inte i framtiden. Artemis har nämligen tecknat ett avtal med Sita, som innebär att Sita kan ta över idrottsklubbens kunder. Samtidigt tecknar företaget ett kontrakt med Artemis som innebär att Sita sponsrar klubben. Hur mycket pengar det rör sig om vill varken Olle Lindhe eller Matts Carlsson, avdelningschef på Sita i Lunnarp, säga. Men båda parter är nöjda. - Skulle vi tappa kunder, minskar också sponsringen, säger Matts Karlsson. Vissa förändringar blir det också vid årsskiftet när Sita tar över verksamheten. Insamlingen kommer att moderniseras och kunderna kommer att få kärl att slänga papper in. - Vi vill undvika löstömning, säger Matts Karlsson. Priset för servicen blir ungefär det samma. En förändring är dock att Artemis lördagsinsamling i villaområden av pappersavfall försvinner helt. Tomelillaborna och andra boende på Österlen som var sjätte vecka kunnat lämna sitt pappersavfall vid klubbens insamling får nu slänga tidningar och kartonger i vanliga återvinningscontainrar. - Sista gången vi kör är nu på lördag. Så samla ihop allt papper som ni vill bli av med, uppmanar Olle Lindhe. Det kan också bli förändringar av tömningsintervallen till företagskunder, men körscheman är ännu inte spikade. Uno Sandblom är den som kört och hämtat tidningar och kartonger ute hos företag. Nu förlorar han jobbet och vet inte riktigt vad han ska ta sig för. Det har blivit en hel del papper sedan han började jobba för ett och ett halvt år sedan. - Jag har hämtat mellan 40 och 60 ton wellpapp och mellan fyra och sex ton tidningspapper i månaden, berättar han. För var det vanligt att idrottsklubbar på Österlen drygade ut inkomsterna med att samla in papper. Men vad Olle Lindhe känner till är det bara Gröstorp i Simrishman som fortfarande samlar in papper.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.