Att svära som en borstbindare
I tre dagar har hembygdsmuseet/ borstmuseet öppet hus som ett led i Riksantikvarieämbetets kulturarvsdagar.
Othinslunda hembygdsförening driver Hembygds- och borstmuseet i Onslunda är en av många föreningar som medverkar i kulturarvsdagarna.
Föreningen har byggt upp ett imponerande hembygdsmuseum med allt från små lantbruksföremål till en vacker svart likvagn som kördes till Skåne Tranås på 1920-talet.
Här finns även en liten skolsal, ett borstbinderi och ett helt hus med olika rum från äldre tider. Årets specialutställning är den om folktro och skrock.
Varför tror vi fortfarande att det betyder otur att lägga nycklarna på bordet, ha salt framme eller varför är fredag den 13de en otursdag?
– Vi ville visa och diskutera vad det är folk tror på fortfarande som har rötter långt tillbaka i tiden. Det har varit roligt att höra hur även unga människor tror på sådant som Näcken till exempel, säger Gertrud Sahlin.
Hembygdsmuseet fick nyligen 150 000 kronor av Riksantikvarien för att bygga en handikappanpassad toalett i det gamla huset. En nödutgång byggs även.
– Vi kommer också att flytta kurserna i borstbindning till ett annat rum och skaffa en luftvärmepump så att man kan sitta där även när det är kallare, säger hon.
Intresset för det gedigna hantverk som borstbindandet är har under senare fått fler unga att komma på kurserna. Lärare är Inger Ohlsson, idag 87 år.
– Det känns väldigt kul att vi kan föra hantverket vidare, säger Gertrud Sahlin.
I den butik som finns i museet går det köpa en mängd olika typer av borstar från riktiga rotborstar till mjuka laptopborstar och dammvipor som når upp i taket.
De två sistnämnda är tillverkade av gethår.
– Allt vi har här är gjort av naturmaterial, inte någon form av plast, säger hon.
På vindarna i museet gör man ständigt nya fynd. Nyligen hittade man en enkel men smart maskin för att göra piassavakvastar. Och den görs av äkta piassava, fibrer från palmblad.
Museet har under helgen guidade visningar kl 13 och 14.30.