Åtta minderåriga tagna för fylleri

Tomelilla • Publicerad 14 oktober 2007

"Ung kvinna omhändertas på Tingvalla på grund av kraftig berusning. Frigiven och överlämnad till mamma."

Åtta likadana rapporteringar, men med ung man istället för ung kvinna, fanns igår på polisens dygnsrapport från i lördags kväll.

– De flesta var under 18 år och därmed överlämnades de till föräldrarna, säger inre vakthavande polis i Ystad.

Det var 15/18-årsdisko på Tingvalla och över 1000 barn, som bussats dit från hela södra Skåne, var där för att ha roligt. För några av dem spårade det ur. Det är inte ovanligt att ungdomarna sitter och dricker på bussarna och blir lite berusade.

De som är det stoppas av vakterna och kommer inte in på Tingvalla. De får vänta utanför tills deras buss går hem igen klockan 24. För en del ungdomar slår alkoholen till när de kommer in i värmen. Några klarar av situationen andra kastas ut och tas om hand av Nattänglarna eller som i lördags av polisen.

De hade satt in extra personal. Och på plats fanns som vanligt tretton av Tomelillas fantastiska Nattänglar, tre nattvandrare från Sjöbo och två från Lövestad.

– Vi visste först inte om att det var så många poliser på plats, eftersom flera av de var civilklädda. Så vi undrade förstås vad det var för ena som smög runt på parkeringen, säger Zenita Nilsson, Nattängel. Vi upplevde förstås inte lördagskvällen som mer stökig än andra kvällar vi är på plats. Men det är klart att polisen tog ju över en del av det arbete vi brukar göra.

Skillnaden är att Nattänglarna inte skriver några dygnsrapporter.

Polisen hade i lördags också resurser att skjutsa hem de fulla tonåringarna. Den möjligheten har inte Nattänglarna. De ringer till föräldrarna som får komma till Tingvalla och hämta sina barn. Om föräldrarna är hemma. Annars får deras barn, insvept i en filt, sitta ute och vänta tills någon kommer.

– Det var kallt i lördags och ungarna frös, säger Zenita. Tänk om vi ändå kunde få vår bod.

Förutom att polisen tog åtta fulla ungdomar, tog de två misstänkta för misshandel och en man misstänkt för bedrägeri.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.