Annons

Avloppslukt och fukt irriterar hyresgäster

Tomelilla • Publicerad 14 januari 2005
Miljöinspektör Lars-Olov Strand inspekterarett rum där hyresgästen, Camilla Mårtensson, misstänker att det finns mögel. Bild: Lollo BarkFoto: 

Färgen har flagnat från väggarna och de svarta fläckarna kan enligt Lars-Olov Strand, miljöskydds-inspektör, vara svartmögel.

– Det måste tas prov och odlas innan man med säkerhet kan konstatera vad det är, säger han.

Annons

Camilla Håkansson och Benny Westman har bott i lägenheten på Tomegatan sedan i somras.

– Visst fanns det en viss doft redan då, säger Camilla. Men inte på långa vägar som nu. Det har bara blivit värre och värre.

Innan de kopplade in miljö- och hälsovårdsförvaltningen har de påtalat för fastighetsägaren att badrummet behöver göras vid eftersom det luktar avlopp. De har också visat honom att det finns mögel på väggarna.

– Men eftersom han inte tagit det på allvar kände vi att vi måste gå vidare med problemet, säger Camilla. Vi har också kontaktat hyresgästföreningen.

Badrummet i lägenheten gjordes vid för två år sedan, enligt hyresvärden.

– Det är hyresgästerna själva som tagit ner mattan från väggarna, säger han. Den mattan fungerade som fuktspärr.

Lars-Olov Strand håller med om att risken för fuktskador ökar om en väggmatta tas bort.

– Men lukten från avloppet har inte påverkats av att mattan är nertagen, säger han. Avloppslukten kommer via ledningsnätet.

Benny Westman har vid ett flertal tillfällen sökt akut vård för allergiska besvär, hosta, svullnad i halsen och andningsproblem, som han gör gällande att han fått sedan han flyttade in i lägenheten.

– Läkarna har sagt att det beror på mögel, säger han. Nu äter jag medicin och mår lite bättre. I tisdags var Lars Olov Strand åter på besök i lägenheten för att mäta eventuell fukt i stora rummet som gränsar till badrummet.

Annons

– Jag kan inte sitta där inne säger Benny. Jag får hosta och besvär i halsen direkt.

Men fuktmätaren indikerar inte fukt i väggarna.

Strand kollar också badrummet och konstaterar att det fortfarande är fuktigt, har dålig ventilation och luktar avlopp.

– Fastighetsägaren har fått en skrivelse från oss att han före den 14 februari ska redovisa provsvar från en konsult som noggrannt undersökt badrummet, säger Strand.

Och fastighetsägaren svarar med att badrummet ska göras vid så fort hyresgästerna flyttat vilket de tvingats göra på grund av bennys besvär.

"Eftersom hyresgästerna själva rivit ner väggmattorna i badrummet kommer detta att leda till en tvist, säger fastighetsägaren. Badrummet var bara två år gammalt när Benny och Camilla flyttade in.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons