Beslut om sänkt skolpeng förvånar

Majoritetens hastiga beslut att sänka skolpengen två procent förvånar politiker från flera håll. Från majoritetens håll förklarar man sitt agerande med att det är bråttom med att komma igång med besparingar – men hur mycket sänkningen ger i besparing har man inget exakt svar på.
Tomelilla • Publicerad 14 april 2013

Både C, FP, MP, och SD röstade emot Moderaternas och Socialdemokraternas yrkande om att sänka skolpengen med två procent i kommunstyrelsen i onsdags.

Som YA berättade i gårdagens tidning reagerade C:s Leif Sandberg starkt på det oväntade beslutet, eftersom yrkandet som lades fram under ett extraärende i kommunstyrelsen inte åtföljdes av några mer utförliga beräkningar eller analyser av effekterna på verksamheten. Det hade inte heller tagits upp tidigare i till exempel kommunstyrelsens arbetsutskott.

Och det är inte bara tjänstgörande ledamöter från oppositionen i kommunstyrelsen som ifrågasätter beslutet – som majoriteten drev igenom efter votering – utan även flera ersättare som var med vid mötet men utan rösträtt.

Skrev anteckning

V:s Britta Berg som var närvarande som icke tjänst­görande ledamot men tyckte hanteringen var så förvånande att hon skrev en anteckning att läggas till protokollet.

”Ett ärende av sådan vikt som nedskärning av skolpengen med 2 % under löpande verksamhet måste vara väl berett och annonserat på föredragningslistan, så att alla kunnat diskutera det med sin partigrupp, och inte dyka upp utan förvarning på pågående sammanträde”, skriver Britta Berg, som också hon pekar på avsaknaden av konsekvensbeskrivningar inför beslutet.

”Fick vatten på kvarnen”

Även Knut-Åke Pehrsson, SPI, var med som icke tjänstgörande ersättare – och han är också förvånad över det hastiga skolpengsbeslutet. Samtidigt är han nöjd med ett av de andra delbesluten – att nämnderna återigen föreslås få det formella ansvaret för sina budgetramar vilket de inte haft sedan omorganisationen för knappt ett årtionde sedan.

– Vi i SPI fick vatten på vår kvarn, säger han med hänvisning till en motion partiet lämnat in, där man kräver en översyn av den politiska organisationen.

Majoritetens yrkande på den tvåprocentiga sänkningen har enligt kommunstyrelsens ordförande Magnus Björkman (M) ”diskuterats” inom majoriteten, men inte tagits upp i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Hur man har kommit fram till att just två procent skulle vara en lämplig sänkning kan Magnus Björkman inte svara på, utan hänvisar till Torgny Larsson (S) som stod för yrkandet.

Någon siffra för hur mycket sänkningen kan spara i pengar har inte heller Torgny Larsson. Men enligt honom är de två procenten en uppskattning, baserade på planerade åtgärder för 2013 – som skolförvaltningen tog fram i samband med att man planerade sparåtgärder för 2012.

– Då talade man om fyra procents sänkning av elevpengen.

”Måste tänka annorlunda”

Att man nu tog upp frågan så hastigt beror enligt Torgny Larsson på att man ville ha det klart inför kommande budgetarbete och för att skolförvaltningen ska hinna genomföra åtgärder till höstterminen.

Hur det ska sparas har Torgny Larsson inte något färdigt svar på – men utan att ha fått någon fråga om risken för nerläggningar säger han:

– Vi pratar inte om att lägga ner skolor. Men man måste tänka annorlunda inom skolområdet när man planerar.

Lisa Kron
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.