Annons

Blivande djurskötare på Bollerup

Tomelilla • Publicerad 10 januari 2007
Erika Järlesäter, Johan Åkerblom, Andrzej Kujda, Jonna Andersson och Håkan Svensson avslutar lunchen med att se över veckans scheman.Bild: Bass Nilsson
Erika Järlesäter, Johan Åkerblom, Andrzej Kujda, Jonna Andersson och Håkan Svensson avslutar lunchen med att se över veckans scheman.Bild: Bass NilssonFoto:  

I personalrummet, som är inrett i en del av svinstallet, sitter djurskötare, elever och chefen själv, Håkan Svensson och planerar veckans arbete.

De har hand om Bollerups grisar och kan inte tänka sig ett trevligare jobb.

Annons

Bristen på djurskötare, som enligt skogs- och lantarbetgivarna, SLA , är akut i Skåne, har inte drabbat Bollerups lantbruksinstitut, men så finns där också både eleversom hjälper till i produktionen och djurskötare som flyttat hit från Polen.

Det är bara en bråkdel av Bollerups elever som väljer jordbbruksprogrammet med inriktning på svin- eller mjölkkoproduktion.

– Intresset är större för andra områden, till exempel häst, säger Leif Andersson, skolans rektor. Men de som läser till djurskötare har inga som helst svårigheter att få jobb.

Några planer på att utöka antalet elevplatser för att få fram fler djurskötare finns inte, trots att SLA lagt fram önskemål om det.

– Sanningen är den att många grabbar som gått jordbruksprogrammet hellre kör traktorer och andra lantbruksmaskiner än jobbar med djur, säger Håkan. Jag vet inte hur det kommer sig men folk tror att djurskötare bara får gå runt i stallet och gödsla, slänga fram tunga halm-balar och göra en massa grovjobb. Så är det inte idag. Det finns tekniksa hjälpmedel till det som är tungt och datorer som sköter utfodring, med mera. En djurskötare ser till djuren och pysslar med dem och ser till att de har det bra. Det är djurvård. Hans medarbetare instämmer och avslöjar att de blev positivt överraskade när de började jobba med grisarna.

– Jag trodde aldrig jag skulle trivas så bra bland grisar, säger Andrezj som kom hit från Polen för fem år sedan. I Polen jobbade jag med alla typer av tamboskap men ingenting går upp mot detta. Jag snackar med grisarna och leker med dem när jag går ute i stallarna.

Jonna Andersson ville först plugga till djursjukvårdare och hade en föreställning att grisar var äckliga.

– I väntan på att komma in på skolan började jag jobba i ett svinstall och nu är jag fast. Jag kan verkligen rekommendera jobbet som djurskötare och särskilt då att jobba med grisar. Det är tyngre att jobba med mjölkkoroch man är mer bunden av fasta tider.

Erika Järlesäter, ska läsa vidare till lantmästare när hon är klar på Bollerup men vill sen jobba med djur på en stor gård.

– Grupptrycket var enormt på högstadiet, säger hon. Jag fick ofta höra "fy fan hur kan du söka en sån linje" fast de inte hade en aning om varken utbildningen eller jobbet som djurskötare.

Annons

– Ta hit högstadieelever på studiebesök så de får se hur kul det är att vara djurskötare, säger Johan Åkerblom. Det tror jag är ett sätt att få fler ungdomar att söka den här utbildningen och sen jobbet som djurskötare.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons