Blixten slog till fredag 13:e

Ett antal abonnenter i trakten av Brösarps station fick telefon- och internetförbindelsen utslagen vid ett åskväder strax norr om Brösarp i fredags - fredagen den 13.
Tomelilla • Publicerad 18 augusti 2004

Arbetet med att reparera de skadade ledningarna är ännu inte klart . - Jag satt vid datorn och jobbade, och gick ut för att ta in hundarna när ovädret började. Precis när jag kom tillbaks in i rummet igen såg jag hur det blixtrade till vid datorn och kontorsstolen, säger Daniel Atterbom som bor i närheten av Brösarps station. - Det var ju tur att jag inte var där precis då. Och jag är glad att jag hade åskskydd på datorn, den klarade sig trots nedslaget. Men här är andra grannar som till exempel fått modem förstörda. Åskan slog ner på flera platser, bland annat klövs ett träd i skogen här intill. - Vi hade ju maximal otur med tiden. Klockan var fyra på eftermiddag och då finns det ju inte så mycket reparationspersonal. Flextronics har varit här och grävt upp kablar på flera långa sträckor i veckan, berättar Daniel Atterbom, som själv fick tillbaks sin telefonförbindelse igen i tisdags eftermiddag. Enligt Susanne Sturmhoefel, informatör på Telia, skadades sex olika ledningar vid åsknedslagen i fredags. Exakt hur många telefonabonnenter som berördes kan hon däremot inte säga, eftersom det inte är säkert att alla som ligger inom det påverkade området drabbats, eller att alla drabbade har anmält skadan. - Det kan nog röra sig om ungefär ett tjugotal. Arbetet med att undersöka och reparera de skadade kablarna beräknas bli klart på fredag. Att det tar så lång tid har flera orsaker: - Sex kablar är en relativt stor skada, som innebär att mycket kabel måste grävas upp och kontrolleras. Och om teknikerna hittar och åtgärdar ett fel måste de ändå leta vidare, så att alla eventuella fel hittas.

Ulrika Wangel ulrika.wangel@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.