Annons

Bollerup bygger hästklinik för 1,5 miljoner

Bollerups Lantbruksinstitut ska tillsammans med veterinärerna Ann och Anders Gånheim starta en hästklinik i gamlamagasinet på Bollerup.
Tomelilla • Publicerad 14 januari 2005
Veterinärerna Ann och Anders Gånheim framför det gamla magasinet som håller på att byggas om till en veterinärklinik. Bild: Jan-Olle Persson
Veterinärerna Ann och Anders Gånheim framför det gamla magasinet som håller på att byggas om till en veterinärklinik. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

– Det är ett lyft att få den här kompetensen till Bollerup, säger Olle Nilsson, Lantbruksinstitutets vd. En egen hästklinik höjer vår status.

Ann och Anders Gånheim är redan på plats och sköter under byggnadstiden sin verksamhet från de befintliga seminlokalerna.

Annons

Hästkliniken, som ska utrustas med bland annat den nya digitalröntgentekniken, ska vara klar i mars.

De båda veterinärerna är knutna till lantbruksinstitutet på halvtid och ska då undervisa elever, ta emot praktikanter och sköta seminverksamheten på Bollerup.

Övrig tid har de egen verksamhet på kliniken och kan alltså ta emot hästar utifrån. – Vi har länge sneglat på det här området, säger Anders som tillsammans med familjen tillbringat många somrar på Österlen.

Ann och Anders har tidigare byggt upp Flyinges hästklinik där de varit verksamma i 15 år med uppehåll år 2002 då de var i Saudi- arabien och byggde upp en hästklinik åt en prins som har ett stort stall med araber mitt ute i öknen.

– Det är showhästar och ökenaraber, det vill säga ursprungsaraben, berättar Ann som är speciellt intresserad av föl och unghästars problem samt embryoöverföring.

Anders är mer inriktad på vuxna hästar. Han har specialistkompetens i hästens sjukdomar och jobbar med bland annat ortopediska frågeställningar, besiktningar och röntgenundersökningar.

Båda två samarbetar också med tandläkare Torbjörn Lundström i Norrköping som jobbar med tandvård på djur.

Hästkliniken på 330 kvadratmeter, kommer att ha tre boxar varav en är madrasserad, två behandlingsspiltor, ett röntgenrum, reception och kontor, laboratorium och en stor entréhall med takhöjd ända upp till nocken. Den gamla byggnaden renoveras omsorgsfullt för att behålla sin karaktär.

– Utgångsplanerna är att kliniken ska kosta 1,5 miljoner kronor, säger Olle Nilsson som gläder sig åt den nya verksamheten. Vi har många ungdomar här vars högsta önskan är att få bli veterinär. Nu får de en chans att praktisera och se verksamheten på nära håll.

Lollo Bark

Annons

0417-125 87

lollo.bark@allehandasyd.se

Bollerup
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons