Annons

Borstar för alla tillfällen

Hur hänger lilla Onslunda ihop med OS i Sotji? Svaret är borstar. Hos ML Borstteknik mitt i byn är vallningsborstar av alla de slag en av de viktigaste produkterna.
Tomelilla • Publicerad 1 mars 2014
Ett liv med borstar. Börje Magnusson har tillverkat borstar i hela sitt liv – och kan allt inklusive att spraymåla borstämnen av bokträ i den färg kunden vill ha.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
25-årige Mattias Magnusson har stenkoll på den nyaste datorstyrda maskinen, som kan borra hål för och sätta hundratals borstbindlar – små buntar med borst – i minuten.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
ML Borstteknik har bortåt ett 90-tal olika slags skidvallningsborstar i sortimentet – både handborstar och roterande dito.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

Oavsett om man ska tvätta juvret på kor, diska mjukglassmaskiner, få ner spindelväv från takkronor eller rensa bort stendamm i borrhålet när man ska spränga berg i gruvor så är det en sak som krävs – borstar.

Och på ML Borstteknik i Onslunda tillverkar man sedan många år borstar till så vitt skilda behov som överhuvudtaget går att föreställa sig.

Annons

I sortimentet finns allt från grova borstar med metallskrapa på skaftet som banverkspersonal använder till igenfrusna växlar, till millimetertunna precisionsborstar för att rensa rör inuti avancerade industrimaskiner, och ”borstar” som inte alls används som borstar utan till exempel för att fösa fram chips i chipsfabriker eller fördela flödet i pumpar.

Finns även souvenirer

– Vi har någonstans mellan 1 500 och 2 000 produkter i sortimentet, säger Börje Magnusson som började jobba på gamla Borstakongen direkt efter skolan för många år sedan, och som driver ML Borstteknik tillsammans med hustrun Anki och sonen Mattias samt tre till fyra anställda beroende på säsong.

I konceptet ingår inte bara fabriken utan också butiken med tillhörande kafé, där det förutom borstar av alla tänkbara och otänkbara slag också finns en hel del souvenirer och konsthantverk.

Här tillverkar Anki också handgjorda gammaldags borstar. Att borstar är en passion för henne är inte att ta miste på när hon berättar om alla de olika material som används, allt från plast och metalltråd till gethår, tagel och andra naturmaterial.

Här kan man också se en del av de många skidvallningsborstar som är en av företagets viktigaste produkter.

– Vi har levererat alla skidskyttelandslagets borstar – och en del till vanliga landslaget. Så vi vet att en del har använts i Sotji, säger Anki stolt.

INTERNAL INTERNAL
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons