GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Disponentvillan övertänd - fick brinna ner

Disponentvillan på gamla Scanområdet i Tomelilla började brinna natten till söndag. När brandkåren kom fram var byggnaden redan övertänd och man beslöt att låta den brinna ner – det var för sent att försöka släcka.
Tomelilla • Publicerad 9 juni 2019 • Uppdaterad 9 juni 2019
På söndagsförmiddagen stod bara de tjocka sten- och tegelväggarna kvar av den en gång så imponerande disponentvillan.
På söndagsförmiddagen stod bara de tjocka sten- och tegelväggarna kvar av den en gång så imponerande disponentvillan.
Foto: Malin Palm

Vid 03.18 natten till söndag kom larmet om att det brann i den gamla disponentvillan på det före detta slakteriområdet i Tomelilla – en byggnad som stått tom i många år och utsatts för både inbrott av tjuvar på jakt efter koppar, och upprepad skadegörelse.

När räddningstjänsten kom till platsen var villan redan övertänd och beslutet togs att låta villan brinna ner.

– När vi kom hade det redan brunnit igenom, så vi bedömde det som utsiktslöst att försöka släcka branden, det hade bara gått åt väldiga mängder vatten. Istället har vi låtit det brinna under kontrollerade former och sett till så att det inte fanns någon spridningsrisk, säger Gunnar Lindström, räddningstjänstens styrkeledare under natten och förmiddagen.

Vid det laget hade allt trävirke i byggnaden brunnit upp, och det som inte brunnit upp hade rasat ner i källaren. Under söndagen var Äsperöds brandvärn på plats med tankbilen för eventuella eftersläckningsinsatser.

På baksidan har en tillbyggnad helt brunnit ner.
På baksidan har en tillbyggnad helt brunnit ner.
Foto: Malin Palm

Polisen meddelade tidigt på söndagsmorgonen att det varför tidigt att säga om det finns några misstankar om brott, och att man inte hade några vittnesuppgifter.

När branden lugnat sig något kunde polisen spärra av. Under söndagen skrevs senare en anmälan om misstänkt mordbrand, och en teknisk undersökningen ska göras av platsen.

Några elinstallationer ska inte ha funnits i den sedan många år tomma och igenbommade villan, som numera liksom större delen av Scanområdet ägs av Bo Ohlssons ägarföretag.

Jakob Romin
Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.