Annons

Brand i vindkraftverk

En kraftig brand i ett vindkraftverk gjorde att ett stort område kring Lilla Ramsåsa fick spärras av under onsdagen. På grund av fara för el och fallande föremål kunde brandmännen bara stå och se på hur turbin och vingar förvandlades till kol.
Tomelilla • Publicerad 21 september 2011

När räddningstjänsten fick larmet vid tiotiden befarade man först att det fanns människor i vindkraftverket och kallade därför in extra styrka från Ystad.

– Larmet sa att det var personal på plats så i det första skedet visste vi inte vad det innebar, säger Magnus Fogelberg, insatsledare på Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund.

Annons

Snart stod det dock klart att inga människor befann sig i fara. Att släcka elden med vatten var inte genomförbart.

– Verket är strömförande och 77 meter högt så vi måste ha ett säkerhetsavstånd på 200 meter, säger Magnus Fogelberg.

Det är oklart hur branden egentligen startat men eftersom det brunnit i turbinen och vingarna verkar stora delar av vindkraftsverket vara förstört.

– Vi kan bara konstatera att branden uppstått i en känslig del och att verket förmodligen har blivit allvarligt skadat, säger Robert Östman, vd på Enercon servicebolag.

Han säger att det var en ren tillfällighet att de två serviceteknikerna som upptäckte branden utförde ett arbete på ett närliggande vindkraftverk.

– Det hade ingenting att göra med vindkraftverket som brann utan de blev bara vittnen till händelsen, säger Robert Östman.

Polisen spärrade av området och efter räddningstjänstens insats var det bara att vänta på att strömmen skulle kopplas bort. Något som innebar att Enercon fick kontakta Eon.

Att det börjar brinna i ett vindkraftverk är mycket ovanligt.

– Vi har för närvarande 63 installerade E-63 turbiner runtom i Sverige. Vi har inte haft några kända brandtillbud sedan vi började installera dem för 12 år sedan, säger Robert Östman.

Teknisk undersökning

Annons

När elden väl har slocknat ska Enercon utreda vad som hänt.

– Jag har kontaktat vårt globala kontor för att påbörja den tekniska undersökningen så fort som möjligt, säger Robert Östman.

Magnus Fogelberg säger att det fallit ned en hel del material från vindkraftverket.

– Det handlar om material av plast och glasfiber och det är möjligt att vingarna faller ned.

Ann-Louise Olander
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons