Annons

Bredband på gång till alla

Med en svartfiberutbyggnad som täcker in nästan hela Tomelilla kommun kommer hushåll och företag inom kort att ha tillgång till snabbt och hållbart bredband. Ett avtal har precis tecknats med Teleservice, som står för utbyggnaden.
Tomelilla • Publicerad 20 augusti 2014
Claes Andersson och Magnus Björkman skriver under avtalet om svartfiberutbyggnaden.Foto: Foto: Johan Bentzel

Redan nästa år ska hälften av hushållen och företagen i Tomelilla kommun ha tillgång till bredband på minst 100 megabit i sekunden, vilket räcker utmärkt för att se på filmklipp eller ladda ner filer i hög hastighet. 2018 ska 70 procent ha samma möjlighet och 2020 hela 90 procent.

Det svartfibernät som redan har börjat byggas ut i kommunen, till både tätorter och landsbygd, borgar för det. Nätet byggs av Sjöboföretaget Teleservice.

Annons

– Vi har lagt ner ett väldigt stort arbete under flera år för att hitta en bra modell. Det är inte självskrivet för en liten kommun som Tomelilla vilken nivå man ska lägga sig på. Nu tror vi att vi har hittat rätt. Det är glädjande att vi har hittat en leverantör på nära håll, säger kommunalrådet Magnus Björkman (M).

Avtalet med Teleservice, som skrevs under i går, innebär att företaget står för hela investeringskostnaden på 30-40 miljoner kronor i utbyte mot ensamrätten till nätet. Men nätet är öppet för alla leverantörer av kommunikationstjänster. Så i nästa led kan Teleservice antingen själv erbjuda hushållen och företagen bredband eller hyra ut nätet till andra operatörer och få in pengar den vägen.

– Vi ser fram emot ett gott samarbete med kommunen och att få förse Tomelillaborna med svartfiber, säger Claes Andersson, vd på Teleservice.

Marknadsföring

Kommunen åtar sig dels att själv koppla in sig på svartfibernätet, dels att bidra till marknadsföringen av detsamma. Det är frivilligt att ansluta sig, men kommunen ser förstås gärna att så många som möjligt gör det och att det också finns många operatörer som vill erbjuda bredband till Tomelillaborna.

– Vi ska aktivt påverka efterfrågan, inte bara bygga on demand, säger Bengt-Olov Lindqvist, fibernätsansvarig på kommunen.

Kostnaden för att få svartfiber till fastighetsgränsen blir 13 000 kronor. Att sedan dra in det i huset kostar olika beroende på hur långt in huset ligger, men Claes Andersson räknar med en genomsnittlig kostnad på 4 000 kronor, som man kan få rotavdrag på. Så ungefär 15 000 kronor blir priset för en normal villaägare. För flerfamiljshus ser prisbilden annorlunda ut.

INTERNAL INTERNAL
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons