Byalaget vill sänka farten i Hedeberga

Hastighetsgränsen bör sänkas till 30 genom Hedebergas bykärna, anser byalaget.
Tomelilla • Publicerad 16 oktober 2007
I dag är varierar hastighetsgränserna i Hedeberga by mellan 50 och 70 kilometer i timmen. Det är för fort, anser byalaget. Bild: Ulrika Wangel
I dag är varierar hastighetsgränserna i Hedeberga by mellan 50 och 70 kilometer i timmen. Det är för fort, anser byalaget. Bild: Ulrika WangelFoto: 

Genom den lilla bykärnan i Hedeberga går vägen mellan Spjutstorp och Lunnarp. I dag är hastighetsbegränsningen 70 eller 50.

Men det anser Hede-berga byalag är för fort. Från byalagets sida skulle man vilja ha en begränsning till 30 kilometer i timmen, eftersom vägen är smal och sikten på flera håll skyms av träd och hus.

Och enligt byalaget har den tunga trafiken ökat både vad gäller lastbilar och tunga jordbruksmaskiner.

– Äldre som går längs vägen får gå nere i dikena för att känna sig säkra, säger byalagets ordförande Bruno Harrysson. Nyligen har man från byalagets sida träffat kommunens planeringsingenjör Håkan Berggren, för att diskutera möjligheterna till sänkta hastighetsgränser på den aktuella sträckan.

– Vi ska titta på om det är genomförbart. I den branta backen söderifrån kan det bli rätt höga hastigheter, säger Håkan Berggren, som nu ska se över vilka delar av vägen som räknas till tättbebyggt område.

Det är nämligen avgörande för vem som beslutar om hastighetsgränserna. Inom tättbebyggt område är det kommunen som beslutar, annars är det Vägverket eller länsstyrelsen, uppger Håkan Berggren.

Ulrika Wangel

0417-125 86

ulrika.wangel@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.