Celtic tioårsjubilerar

Det har gått tio år sedan Per-Olof Kippel förvandlade det lilla stationshuset vid järnvägsövergången till Celticbaren i Tomelilla. På fredag är det dags för ett hejdundrande kalas.
Tomelilla • Publicerad 11 september 2014

Redan klockan 15 den 12 september öppnar baren och på plats finns då, precis som på femårsjubileet, ett stort tält på Norregatan vid Torget. Eller närmare bestämt två, där det mindre kommer att rymma en whiskeybar. Per-Olof Kippel säger att han redan har sex skottar i huset som flugit till Tomelilla enkom för festligheterna.

– Det känns så jäkla roligt! Redan vid fyratiden kommer riksspelemannen Erik Ask Upmark att iklädd kilt spela säckpipa på gator och torg. Klockan 17 blir det bön med kyrkoherde Per Frostensson som ska välsigna en minnessten som ska stå utanför baren, berättar en taggad Kippel.

Stenen har tillverkats av benediktinmunken Broder Leo i Holland.

– Jag tror att det kommer att kännas väldigt högtidligt och fint.

Irländskt

Under fredagen blir det förstås även irländsk musik med Tullamore Lads som ställer sig på scenen klockan 20 och ett par timmar tidigare tänds grillarna.

Men partyt håller på i dagarna två. Upplägget för lördagen är dock lite annorlunda. Då är inte det stora tältet längre på plats, men i gengäld öppnar baren redan klockan 13 och 45 minuter senare blir det fotbollsmatch mellan Celtic och Aberdeen. Klockan 16 är det sedan valdebatt med politikerutfrågning och grillarna tänds klockan 18. Även på lördagen bjuds det förstås på livemusik då en musiker som varit förband till Europe framför Elvislåtar och andra rocknummer.

Vilka är dina tre starkaste minnen från det senaste decenniet?

– Oj, då säger jag 5-årsjubileet, invigningen och alla vanliga goa gånger man bara suttit och pratat över en öl och lärt känna nya vänner, säger Per-Olof Kippel.

Maria Sällberg
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.