GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Celticbaren förbereder sig inför 15-årskalaset

Hyllningar i skotsk media, spontanbesök från en landslagshjälte och en lyckad barsittning med Hasse Alfredsson. När Per-Olof Kippel summerar 15 år med Celticbaren är minnena lika ljusa som många.
Tomelilla • Publicerad 14 september 2019 • Uppdaterad 14 september 2019
Per-Olof Kippel, ägare till Celticbaren, sätter upp affischer inför det 15-årsfirande som går av stapeln 20-21 september.
Per-Olof Kippel, ägare till Celticbaren, sätter upp affischer inför det 15-årsfirande som går av stapeln 20-21 september.
Foto: Henrik Ekblom Ystén

När Per-Olof Kippel drog igång Celticbaren 2004 var syftet att få till en förändring i Tomelilla.

– Det fanns ett behov av en mötesplats, säger han. När jag funderade på hur den skulle se ut utgick jag från mig själv, och eftersom jag är Celticsupporter fick det bli en bar med Celtictema.

Visionen sträckte sig inte längre än att det skulle vara en plats öppen för alla. Att han 15 år senare skulle förbereda 15-årskalas anade han inte.

– Nej, det funderade jag inte ens på. Jag hoppades bara att folk skulle vilja gå hit. Så har det blivit också. För många har baren blivit ett andra vardagsrum. Det finns till och med folk som har sagt att de har flyttat till Tomelilla tack vare att baren finns.

Även för Kippels egen del har baren betytt mycket, menar han. De flesta av de projekt han har involverat sig i de senaste 15 åren har på något sätt startat i baren.

– Jag har fått ut otroligt mycket av det här. Sedan har det förstås varit incidenter som varit mindre roliga, som alltid på ställen där det serveras alkohol. Men jag måste säga att det har varit mirakulöst få tillfällen då vi fått säga till folk att skärpa sig.

Per-Olof Kippel lämnade i somras över baren till Stefan Olsson. Nu laddar de tillsammans för födelsedagskalas.
Per-Olof Kippel lämnade i somras över baren till Stefan Olsson. Nu laddar de tillsammans för födelsedagskalas.
Foto: Henrik Ekblom Ystén

Numera driver Kippel inte baren själv. Sedan i somras har Stefan Olsson tagit över ruljansen.

– Totalt har jag drivit baren i fem av de här 15 åren. Den andra tiden har jag arrenderat ut den. På ett sätt känns det rätt, för min roll i detta var egentligen att starta upp något som jag trodde på.

När Kippel ska summera höjdpunkterna genom åren har han svårt att välja. Men att forne Celticspelaren Henrik Larsson kom på besök vid 10-årsfirandet är en.

– Att han dessutom inte klart hade meddelat innan att han skulle komma gjorde det extra kul.

Kippel gläds också över alla reportage som skrivits om baren i Skottland. Men frågan är om inte tillblivelsen av Hasse & Tagemuseet slår det mesta.

– Det var ett projekt som bara hade gått i stå men när väl Hasse och jag tog en öl och whisky på Celticbaren föll allt på plats. Han kunde skriva till kommunen och säga precis hur han ville ha det, att museet skulle ligga i byggnaden intill baren. Och så blev det så.

15-årsfirandet går av stapeln nästa helg, med invigning klockan 15 den 20 september. Därpå följer livemusik, först jazz under eftermiddagen och sedan irländsk musik framåt kvällen. Däremellan ska man hinna klämma in en timmes intensiv oktoberfest.

Lördagens firande drar igång först klockan 18 på kvällen.

– Allt ska kläs i grönt och vitt och alla ska bara komma hit och ha det gott, säger Kippel. Om det mot all förmodan blir så högljutt att någon klagar så får det vara så, för detta händer max vart femte år.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.