Annons

Centern vill att anhörigbidrag ska återinföras

Inför anhörigbidraget på nytt. Det föreslår Centerpartiet, som så här i valtider väljer att blåsa liv i en av sina gamla hjärtefrågor. Men förslaget lär stöta på patrull även denna gång.
Tomelilla • Publicerad 6 augusti 2014

Under nästan fem års tid kunde Tomelillabor som vårdade sina anhöriga ansöka om ett skattefritt bidrag från kommunen.

Men i slutet av 2012 valde Socialdemokraterna, som var kraftiga motståndare till reformen redan när den infördes, att avskaffa bidraget.

Annons

Det skedde i fullt samförstånd med Moderaterna, trots att de en gång drivit på för att införa det.

– Det var ledsamt att Moderaterna backade och ryckte bort det. Jag fick jättemånga positiva återkopplingar när vi införde det här stödet. Det smärtade mig mycket att vi tog bort det, säger Leif Sandberg (C).

Nu föreslår han och parti- kollegan Anette Olsson att bidraget återinförs. De ser bidraget som en positiv komplettering till de insatser som hemtjänstens personal utför.

Viktig del

Kanske kan bidraget till och med minska kommunens andel av den vård som sker i hemmen, och därmed förhoppningsvis också minska kostnaderna, samtidigt som de anhöriga får ett tydligt erkännande för det jobb de i många fall ändå gör, menar Leif Sandberg.

– Det är en viktig del i att bygga strukturer i det civila samhället. All kärlek är inte kommunal, säger han.

Anhörigbidraget infördes i början av 2008 efter att idén kläckts via ett medborgarförslag.

Starkt motstånd

Den dåvarande borgerliga majoriteten i vård- och omsorgsutskottet, som leddes av just Leif Sandberg, fick dock slåss hårt för reformen.

Den mötte starkt motstånd från framför allt Socialdemokraterna, som menade att det redan fanns så kallade anhöriganställningar som alternativ till hemtjänst och att den som får betalt för att utföra ett jobb också ska vara anställd.

Annons

– Som jag ser det var det ingen ekonomisk fråga, utan en klar ideologisk konflikt. Vi lade knappast några miljonbelopp på detta. Socialdemokraterna såg bidraget som ett sätt att rasera deras välfärdsmodell. Jag menar att det snarare är ett komplement. Mycket bygger på vilken grundsyn man har på frivilliga krafter, säger Leif Sandberg.

Byter inte åsikt

Vård- och omsorgsnämndens nuvarande ordförande Ida Bornlykke, tillika socialdemokrat, uppger att hennes parti har samma inställning som förut.

– Vi byter inte åsikt så där hux flux. Kommunen har en kompetent personal som är experter på just det här området. Visst känner de anhöriga brukarna bäst, men de kan ge stöttning på andra sätt.

Upplagt för ideologisk konflikt, med andra ord. Just därför tycker Leif Sandberg att det är en mycket spännande fråga:

– Jag vill att väljarna ska veta att om vi får ett avgörande inflytande efter valet, så kommer anhörigbidraget att införas igen, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Johan Bentzel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons