Dagmammor och föräldrar i kamp för verksamheten
Föräldrarna vägrar att godkänna teamledare Simon Blixts förslag att återgå till barnpassning i dagmammornas hem.
Därför har de skrivit ett protestbrev till kommunchefen där de uttrycker sitt missnöje och hänvisar till FN:s barnkonvention: "Vid alla åtgärder som rör barn, vare sig de vidtas av offentliga eller privata sociala välfärdinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ skall barnets bästa komma i främsta rummet."
– Bättre än så här kan inte våra barn ha det, säger föräldrarna. Samma personal finns alltid på plats, det är öppet från klockan 6:15 till 17:30 varje vardag. Och vid behov ändras öppethållandet efter barnens tider. Personalen och barnen går och handlar i byn och lagar sedan maten och bakar tillsammans. De har gått med barnen på simskola och gör en massa roliga saker tillsammans.
– Vi föräldrar uppskattar att barnen inte behöver äta mat som transporterats hit i kantiner, säger Ola Andersson. Här är maten femstjärnig. Simon Blixt säger bland annat att personalen inte är pedagoger. Nä, vad då. Vi är helt nöjda med deras kunskap. De erbjuder precis det vi vill ha. Enligt Simon Blixt är problemet och orsaken till den förändring han vill ha i augusti att det inte finns några regelverk för en sån verksamhet som bedrivs i Smedstorp.
– Smedstorpsverksamheten är någonting mitt emellan dagbarnvårdsverksamhet som ska bedrivas i hemmen och förskoleverksamhet som ska bedrivas i lokal, säger han. Kraven på verksamhet som bedrivs i lokal är inte detsamma som kraven på en verksamhet i hemmet. I en lokal ska till exempel arbete i köket jämföras med ett restaurangkök. Det ska också finnas markerade utrymningsvägar i lokalen, brandsläckare, godkänd arbetsmiljö med mera.
De fem dagbarnvårdare som jobbar i Smedstorp har jobbat tillsammans i Smedstorp i fyra år nu och byggt upp verksamheten efter barnens, föräldrarnas och sina egna önskemål. Lokalen, som ägs av kommunen ligger mitt i byn och dagmammorna har själva inrett och utrustat. I dag ser den ut som vilken förskola som helst.
– Lokalen ska finnas kvar och dagmammorna ska få tillgång till den två dagar i veckan, säger Simon Blixt. Men maten kommer då att levereras i kantiner.
Dagmammorna bara skakar på huvudet när de hör vad Simon Blixt har sagt.
– Om vi ska ha verksamheten i våra hem kommer vi inte ha timmar över för att vara i lokalen två dagar i veckan, säger de. Men det värsta är att som det ser ut nu så kommer flera av barnen att behöva flyttas från en dagmamma till en annan under samma dag. Är det humant? undrar dagmammorna. Och vem är egentligen alla regelverk gjorda för?
Lollo Bark
0417-125 87
lollo.bark@allehandasyd.se