De hängande husen i Brösarp

Tomelilla • Publicerad 8 juni 2007

De hängande husen i Brösarp har blivit en turistattraktion. Speciellt populärt är skogsrummet, beläget högt uppe bland trädtopparna. Härifrån kan man ana havet ute vid Haväng.

Bostadsområdet som stod färdigt 2010 har nu efter tio år följts av flera annorlunda bostadsprojekt i Tomelilla kommun. Nyligen ägnade tidskriften Modern europeisk litteratur ett temanummer åt det banbrytande byggandet här.

Främst intresserar man sig för hur modernt boende kombineras med olika sorters verksamhet som både har skapat nya jobb och bidragit till en god marknad för bygdens företag.

Flera byskolor har också fått ett ökat antal elever.

Den satsningen som dock betyder mest för Tomelilla och Österlen är den nya supermoderna lufttågsförbindelsen längs riksväg 11 som invigdes i fjor.

Tågen susar ljudlöst fram på en kabel som hänger två meter ovanför marken. Under en timme tar man sig från Malmö till Simrishamn.

De nya elbussarna som sköter matartrafiken från banan har också tagits väl emot, även om det inledningsvis inträffade några otäcka olyckor eftersom bussarna är så tysta att man inte märker dem. Därför spelas nu ljudet upp av en gammeldags dieseldriven buss när elbussarna passerar olycksdrabbade vägsträckor.

Ljuddesignen till bussarna utvecklades förresten av ett av de nya företagen som ligger i den gamla disponentvillan på det alltid livaktiga Scanområdet i Tomelilla.

Ulf Mårtensson

är lokalredaktör på YA:s tomelillaredaktion

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.