De vill starta dagis och skola

Käglan kultur & rekreation är namnet på den nya förskoleverksamhet som planeras i Tomelilla. Går ansökan igenom ska Käglan även ansöka om att få starta grundskola.
Tomelilla • Publicerad 19 januari 2012
Margareta Nilsson och Peter Bengtsson har tillsammans med Mahroan Osmanagic ansökt om att starta förskola i Tomelilla. Om allt går enligt planerna vill man utöka verksamheten till att även omfatta en fri grundskola.
Margareta Nilsson och Peter Bengtsson har tillsammans med Mahroan Osmanagic ansökt om att starta förskola i Tomelilla. Om allt går enligt planerna vill man utöka verksamheten till att även omfatta en fri grundskola.Foto: 

– Vi har lämnat in vår ansökan till kommunen och håller just nu på att leta efter lokaler. Vi har tittat på några tomter också men inser att vi inte har råd att bygga, säger Peter Bengtsson, som är biträdande rektor och vice ordförande i Skånska småstadens kulturskolas ekonomiska förening i Hjärup.

Så fort förskoleansökan får klartecken och man hittat en lämplig lokal ska Käglan göra en hemsida för att därefter komma i gång med planerna att starta den fria grundskolan.

– Tanken är att ha kultur och rekreation som inriktning och det är jag, min sambo Margareta Nilsson samt Mahroan Osmanagic som ska bilda AB Käglan kultur & rekreation. Mahroan Osmanagic jobbar för närvarande i Kristianstad och Margareta Nilsson arbetar på en förskola i Tomelilla, berättar Peter Bengtsson.

Bowling

Idén för att starta verksamheten föddes på Suxxesshallen. Peter Bengtsson sitter i bowlingsklubbens styrelse och han säger att de gärna vill förlägga verksamheten i anslutning till Suxxesshallens lokaler.

– Det var också så vi kom på namnet Käglan. Men samtidigt är vi naturligtvis öppna för annan placering så vi får se var vi hamnar.

Den pedagogiska verksamheten kommer att vara uppbyggd kring olika teman för att sätta de nya kunskaperna i ett sammanhang för en djupare insikt. Genom att använda kroppens alla sinnen, skapa bilder, röra sig, sjunga, dramatisera och så ska barnen få en djupare förstå- else och större glädje.

– Vi kommer att följa antagna läroplaner och eventuellt lokala styrdokument. Den skola jag jobbar på i Hjärup startade 2006 och är uppbyggd på ett liknande sätt.

Skola efter två år

Förskolan planeras starta i januari nästa år och om tillståndet för grundskolan ska den senare starta ett eller två år senare.

– Vi har träffat kommunen och presenterat oss och nu har vi lämnat in vår ansökan. Vi väntar bara på att få grönt ljus så att vi kan jobba vidare, säger Peter Bengtsson optimistiskt.

Varför väljer ni att starta Käglan i Tomelilla?

– Det är en kommun med mycket entreprenörsanda, med kostnadsmässiga fördelar och som fungerar som en knutpunkt. Det finns många som pendlar mellan Simrishamn och Malmö och det är nära till Ystad.

Maria Sällberg
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.