Delaktighet lyfter produktionen
I en tid då många talar om företagens flykt till låglöneländer slår Tomelillaföretaget Swegon ett slag för möjligheterna i det svenska näringslivet. Sedan nästan fyra år tillbaka har de satsat på Lean-metoden, det vill säga att ta tillvara på arbetarnas erfarenhet och förenkla produktionen.
– Det är en metod som ursprungligen kommer från Toyota och som fick dem att växa till att bli det storföretag som de är i dag, säger Johan Ericsson, platschef på Swegon i Tomelilla.
Mindre datastyrt
I ett försökt att förbättra produktionen ytterligare gick företaget i höstas med i Produktionslyftet som är en organisation beståendes av Svenskt näringsliv och IF Metall.
– Genom de gamla löntagarfonderna får vi konsulttid värd 300 000 kronor och sedan tillför vi ytterligare 300 000 kronor till förbättringsarbetet, berättar Johan Ericsson.
En stor del av arbetet har varit att komma ifrån opersonliga datasystem och istället göra arbetet mer visuellt.
En ny metod som visat sig gå väl ut är att använda plastkort, så kallade Kanban, som ger information om de olika varorna och vad som behöver göras. När något börjar ta slut sätter arbetarna på golvet upp ett kort som gör det lättare för truckförarna att se vad som behöver fyllas på.
– Det är fascinerande att sådana här enkla kort kan konkurrera ut avancerade dataprogram, säger Lars Ericsson.
– Nu saknas aldrig material och det blir inte heller för mycket som tar upp utrymme, berättar Ingvar Hagström, produktionschef.
Arbetsinflytande
Tidigare var det vanligt att arbetarna i en fabrik enbart var en kugge i hjulet som skötte sitt tilldelade arbete och sedan gick hem vid dagens slut.
– Men dagens ungdomar vill ta mer ansvar och ha mer inflytande. Det här är något Lean stödjer, säger Lars Ericsson.
Personalen har därför delats in i olika förbättringsgrupper där även en arbetsledare deltar. De träffas en gång i veckan och diskuterar aktuella problem, vad som kan bli bättre och hur.
– Det handlar mycket om småförbättringar som tillsammans gör stor skillnad, säger Lars Ericsson och tillägger:
– De som jobbar ute i produktionen kan processen bäst och deras kunskap kan en dator aldrig ersätta.