Delaktighet lyfter produktionen

Genom en mer delaktig personal har Swegon lyckats förbättra sin produktion och ökat sin leveranssäkerhet till 98 procent. En förbättring som gör företaget starkare mot den utländska konkurrensen.
Tomelilla • Publicerad 18 maj 2012
Leankoordinatorn Reine Magnusson diskuterar med platschef Johan Ericsson och produktionschef Ingvar Hagström om hur den nya arbetsmetoden fungerar.
Leankoordinatorn Reine Magnusson diskuterar med platschef Johan Ericsson och produktionschef Ingvar Hagström om hur den nya arbetsmetoden fungerar.Foto: Sprisse Nilsson
Genom att sätta upp stor plastkort ser truckförarna vad som behöver fyllas på.
Genom att sätta upp stor plastkort ser truckförarna vad som behöver fyllas på.Foto: 

I en tid då många talar om företagens flykt till låglöneländer slår Tomelilla­företaget Swegon ett slag för möjligheterna i det svenska näringslivet. Sedan nästan fyra år tillbaka har de satsat på Lean-metoden, det vill säga att ta tillvara på arbetarnas erfarenhet och förenkla produktionen.

– Det är en metod som ursprungligen kommer från Toyota och som fick dem att växa till att bli det storföretag som de är i dag, säger Johan Ericsson, platschef på Swegon i Tomelilla.

Mindre datastyrt

I ett försökt att förbättra produktionen ytterligare gick företaget i höstas med i Produktionslyftet som är en organisation beståendes av Svenskt näringsliv och IF Metall.

– Genom de gamla löntagarfonderna får vi konsulttid värd 300 000 kronor och sedan tillför vi ytterligare 300 000 kronor till förbättringsarbetet, berättar Johan Ericsson.

En stor del av arbetet har varit att komma ifrån opersonliga datasystem och istället göra arbetet mer visuellt.

En ny metod som visat sig gå väl ut är att använda plastkort, så kallade Kanban, som ger information om de olika varorna och vad som behöver göras. När något börjar ta slut sätter arbetarna på golvet upp ett kort som gör det lättare för truckförarna att se vad som behöver fyllas på.

– Det är fascinerande att sådana här enkla kort kan konkurrera ut avancerade dataprogram, säger Lars Ericsson.

– Nu saknas aldrig material och det blir inte heller för mycket som tar upp utrymme, berättar Ingvar Hagström, produktionschef.

Arbetsinflytande

Tidigare var det vanligt att arbetarna i en fabrik enbart var en kugge i hjulet som skötte sitt tilldelade arbete och sedan gick hem vid dagens slut.

– Men dagens ungdomar vill ta mer ansvar och ha mer inflytande. Det här är något Lean stödjer, säger Lars Ericsson.

Personalen har därför delats in i olika förbättringsgrupper där även en arbetsledare deltar. De träffas en gång i veckan och diskuterar aktuella problem, vad som kan bli bättre och hur.

– Det handlar mycket om småförbättringar som tillsammans gör stor skillnad, säger Lars Ericsson och tillägger:

– De som jobbar ute i produktionen kan processen bäst och deras kunskap kan en dator aldrig ersätta.

Taner Caliskan
Lisa Kron
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.