Derantz tvivlar på polisen
Egentligen är det ingen jättegrej. Claes Derantz blev påkörd i korsningen Långgatan och Grönegatan. Båda parterna var överens om att det var kvinnans fel. Men poliserna som var på plats blandade ihop gatorna de körde på.
– I det här ärendet spelar det ingen avgörande roll men vad hade hänt om målet gått vidare till rättegång? Det jag tycker är så anmärkningsvärt är den nonchalans jag mötte när jag ringde polisen och påtalade felet. Eftersom det var solklart vem som orsakade olyckan, så handlar historien bara om att jag tycker polisen brister i sin rättsäkerhet. Ska inte polisen vara mer noggrann vid en utredning?
Efter samtal med förundersökningsledare Bertil Mårtensson har nu Claes Derantz fått en rättelse på den trafikmålsanteckning som polisen vid olycksplatsen gjorde.
– Det som retar mig mest är att polisen tog min anmärkning som en klackspark och menade " vad är problemet? Kvinnan som körde på din bil tar på sig skulden och du får ersättning från försäkringsbolaget". För mig är problemet att anteckningarna var felaktiga och att det handlar om vår rättsäkerhet. Jag borde ha fått se och godkänna polisens anteckningar, vilket de skriver i rapporten att jag fick göra.
– Det som hänt förändrar inget i sak, säger förundersökningsledare Lars Bertil Mårtensson.
– Det är högerregeln som gäller här, oavsett vad gatorna heter. Derantz är fri från ansvar. Och i det här fallet förväxlade polismannen gatornas namn när han skrev rapporten. Det var en olycksplats och de två poliserna skulle ta in uppgifter från båda förarna och i det läget är det kanske lätt att gatunamnen förväxlas. Det är mänskligt.
– När jag pratade med Mårtensson sa han att om polisen skriver fel i sina rapporter gör de bara en rättelse. Är inte det att ta lite för enkelt på saken? säger Claes Derantz.
– Hade jag fått se rapporten hade jag upptäckt felet.