Annons

Det blir ett filmmuseum

I går kom ett efterlängtat "ja" från kommunstyrelsen. Det blir ett filmmuseum iTomelilla. Om ungefär ett och ett halvt årkan det stå färdigt.
Tomelilla • Publicerad 26 maj 2005
Gösta Ekman som Picasso, Elisabeth Söderström som Mimi och Hasse Alfredson som Picassos far, Don José. Nu blir de museiföremål.
Gösta Ekman som Picasso, Elisabeth Söderström som Mimi och Hasse Alfredson som Picassos far, Don José. Nu blir de museiföremål.Foto: 
Kristina Jönsson, Rita Schmidt och Lena Malmquist gör tummen upp för det efterlängtade filmmuseet. "Projektet är ännu i sin linda", sa Kristina Jönsson vid gårdagens presskonferens. "Men nu vet vi att det kommer bli av". Bild: Jan-OLle Persson
Kristina Jönsson, Rita Schmidt och Lena Malmquist gör tummen upp för det efterlängtade filmmuseet. "Projektet är ännu i sin linda", sa Kristina Jönsson vid gårdagens presskonferens. "Men nu vet vi att det kommer bli av". Bild: Jan-OLle PerssonFoto: 

Det tror kommunstyrelsens ordförande, Kristina Jönsson. Hon var nöjd efter måndagens sammanträde. En enad kommunstyrelse beslutade då att ett filmmuseum ska bli av i Tomelilla.

" Meningen är att kommunen ska stå för driftskostnaderna och därigenom vara en garant för intressenter, berättade hon vid en presskonferens på Brösarps gästis strax efter att beslutet var fattat.

Annons

Och intressenter är än så länge bara Sparbanken Syds stiftelse.

" Att hitta fler blir inga problem, säger Lena Malmquist, teamledare i team medborgarservice. Var museet ska ligga är inte klart.

" Det beror mycket på omfattningen, säger Kristina Jönsson.

Men det finns idéer.

" Vid torget i Tomelilla skulle vara bra. Där spelades Picassos äventyr in, det är centralt och nära till Rio, säger Lena Malmquist.

" Men projektet är ännu i sin linda, säger Kristina Jönsson. Mycket är oklart. Men nu vet vi att det kommer bli av. Och det finns lösa planer på museets utformning.

" Vi vill inrikta oss på upplevelser för hela familjen, säger Rita Schmidt, kommunens kultursekreterare.

Och fokus kommer ligga på AB Svenska Ords produktioner. Man vill försöka återspegla stämningen som finns i filmerna.

Ett samarbete ska dras igång med filmmuseet i Kristianstad. För att ta del av erfarenheter och kunskap. Men ingen konkurrens.

" Kristianstad har en bredare bas. Vi blir mer specialiserade, säger Rita Schmidt

Annons

Kristina Jönsson berättar att museet diskuterats sedan ett år tillbaka.

Men visst har det varit uppe förr. Bo Olsson satt i kulturnämnden i slutet av 80-talet.

" Då erbjöd Hasse Alfredson kommunen rekvisita som fanns på filmgården i Sälshög. Men då var det kalla handen. Kommunstyrelsen tyckte inte att Tomelilla hade råd, berättar han.

Nu är han rädd att rekvisitan är förstörd eller försvunnen.

" Det var synd att inget hände då. Det var mer aktuellt. Men bättre sent än aldrig.

Lena Malmquist tror att det finns rekvisita och annat material som skulle passa på museet lite varstans i kommunen.

" Hela trakten var ju delaktig i filmerna. " Det var en stor epok för Tomelilla, 70- och 80-talet, när Svenska Ord höll till här. Det var väldigt lokala produktioer. De gjorde verkligen avtryck, säger Kristina Jönsson, som själv hade en biroll i Den enfaldige mördaren.

Och på tal om avtryck. Hur blir det med gumpavtrycken?

" Troligen blir det inga vägbulor, säger Kristina Jönsson. Men det finns andra idéer.

" Sittplatser. Bänkar vid museet är Rita Schmidts förslag.

Oskar Kroon

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons