Annons

Dyrare för gamla få maten hemkörd

Tomelilla kommuns ekonomi har försämrats. Den största ekonomiska försämringen har skett inom äldre- och handikappomsorgen som visar ett minus på 5,5 miljoner kronor. Nu föreslås en avgift för att köra ut maten till de gamla.
Tomelilla • Publicerad 24 maj 2005

I prognosen efter månadsuppföljningen efter april spås kommunen gå med 16,6 miljoner kronor i överskott vid årets slut. Det är 2,5 miljoner kronor sämre än budgeterat.

Ekonomin har också försämrats i jämförelse med prognosen efter mars månads utgång, då resultatet vid årets slut beräknades bli 21,6 miljoner kronor.

Annons

Chefsekonom Peter Lindgren påpekar dock att det är väl känt var de ekonomiska problemen har uppstått. Och han hoppas att det därför ska gå att rätta till dem.

Den största ekonomiska försämringen har skett inom äldre- och handikappomsorgen som visar ett minus på 5,5 miljoner kronor. Även skolorna gör gång på mer pengar än vad som budgeterats.

Peter Lindgren och kommunchefen Magnus Hultgren har i månadsuppföljningen, som ska behandlas av kommunstyrelsen i dag , bett politikerna ta ställning till två tjänstemannaförslag som kan stärka kommunens ekonomi.

Tjänstemännen vill ha besked från politikerna om de tycker att det är OK med en avgift på 250 kronor per månad till de äldre som får maten hemkörd.

Enligt verksamhetsledaren Göran Fredriksson har Simrishamn en sådan avgift. Priset för maten som serveras på servicehem föreslås höjas från 39 till 43 kronor, Mat som körs hem till de gamla föreslås dock kosta lika mycket som i dag, 45 kronor, men med en ny utkörningsavgift.

De ansvariga tjänstemännen håller på att räkna på hur mycket avgiften för matdistribution skulle kunna ge kommunen i extra inkomster. En del pensionärer skulle inte få betala mer, eftersom den nya avgiften enligt förslaget ska beräknas inom ramen för maxtaxan.

Kommunstyrelsen ska också ta ställning till om minimikraven för personaltätheten på de särskilda boendena ska tas bort. Göran Fredriksson hävdar att hög personaltäthet inte behöver betyda bra kvalitet. I stället eftersträvar han att personalen ska kunna arbeta mer flexibelt om minimikraven tas bort.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons