Annons

Dyrt gå på Kunskapsskolan för Tomelillaelever

Skolstarten närmar sig för eleverna som ska börja på Kunskapsskolan i Ystad. Louise Niklasson, mamman till Elisabeth Hansson från Tomelilla, fick dock en rejäl överraskning när hon på ett föräldramöte i måndags kväll insåg att hon själv skulle få betala skolskjutsen för dottern.
Tomelilla • Publicerad 20 augusti 2002

- Det har vi inte fått någon information om, säger hon som tog för givet att hemkommunen stod för reskostnaderna. Louise Niklasson är upprörd eftersom hon anser att löftena om valfrihet inom skolan klingar falskt. - Det ska väl inte vara en klassfråga vem som har råd att välja skola, säger hon. Kostnaden för ett terminskort som går på bussar och tåg är 2 500 kronor. - Det är mycket pengar som inte alla har råd att betala. Louise Niklasson påpekar att det inte finns någon skola inom Tomelilla kommun med samma inriktning som Kunskapsskolan. - ?Min dotter vill så gärna gå där så jag får betala, säger hon. Louise Niklasson berättar att hon under tisdagen var i kontakt med kommunalrådet i Tomelilla, John Johansson (m). Han bekräftade att kommunen endast bekostar skolskjuts till elever som går i de egna skolorna, enligt Louise Niklasson. Mats Rosén, rektor för Kunskapsskolan, anser att det är kommunens ansvar att bekosta skolskjutsarna. Ystads kommun står också för kostnaderna för skolskjuts för eleverna som kommer från Ystads kommun och går på Kunskapsskolan. Sedan kan det skilja sig från kommun till kommun. Enligt Mats Rosén är lagstiftningen på området gammalmodig och rättspraxis vacklande. På Kunskapsskolan går mellan 80 och 90 elever från grannkommunerna. Mer än hälften av dem kommer från Skurups kommun. Även där får föräldrarna själva bekosta barnens resor till och från skolan.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons