Ecotopia redo för omvärlden

Under flera år har paret Karin Malmgren och Roland Birgersson målmedvetet och steg för steg förverkligat sin dröm om ett ekologiskt kunskaps-centrum. Nu öppnar man upp dörrarna till Ecotopia.
Tomelilla • Publicerad 12 maj 2012
Så småningom ska sex stugor vara redo att ta emot övernattande besökare. Med olika byggmaterial som halm, lera och hampa vill man inspirera till en hållbar livsstil.
Så småningom ska sex stugor vara redo att ta emot övernattande besökare. Med olika byggmaterial som halm, lera och hampa vill man inspirera till en hållbar livsstil.Foto: 
Kärnan i gårdens verksamhet är framtidsverkstaden som är platsen för olika slags utbildningar och framtids- och visionsverkstäder. ”Vi har tagit intryck från antroposoferna samt hur lador är uppbyggda. Rummet har också formen av en båt” säger Karin Malmgren.Foto: Bass Nilsson
Kärnan i gårdens verksamhet är framtidsverkstaden som är platsen för olika slags utbildningar och framtids- och visionsverkstäder. ”Vi har tagit intryck från antroposoferna samt hur lador är uppbyggda. Rummet har också formen av en båt” säger Karin Malmgren.Foto: Bass NilssonFoto: Bass Nilsson
Med hjälp av solenergi får man grön el till gården. I så långt som det är möjligt vill ägarna Karin Malmgren och Roland Birgersson vara självhushållande och odlar i växthus och på friland.
Med hjälp av solenergi får man grön el till gården. I så långt som det är möjligt vill ägarna Karin Malmgren och Roland Birgersson vara självhushållande och odlar i växthus och på friland.Foto: 
Ekoarkitekt Varis Bokalders tycker projektet är spännande och imponeras över hur paret under åren tagit till sig kunskap i byggnadsprocessen.
Ekoarkitekt Varis Bokalders tycker projektet är spännande och imponeras över hur paret under åren tagit till sig kunskap i byggnadsprocessen.Foto: 

Förra helgen arrangerade paret verksamhetens första kurs där österrikiske experten Herbert Gruber lärde ut tekniken att bygga hus med halmbalar. Starten överträffade förväntningarna och var med råge fulltecknad. Lördag den 19 maj är det dags för att bjuda in allmänheten men innan dess vill man ha en fest för alla som stöttat och hjälpt till längs vägen.

– Vi har bjudit in hantverkare, leverantörer, vänner och alla människor som på något sätt varit inblandade att göra Ecotopia till det som det är i dag, säger Roland Birgersson.

Med ett kafé, framtidsverkstaden och sex kommande stugor byggda i olika miljövänliga ekologiska material som halm, lera, trä och hampa är man redo att ta en paus i byggprocessen.

– Vi har levt i en liten sluten värld för sig och vår målsättning är att vara en inspirationskälla och presentera olika hållbara lösningar, säger Karin Malmgren.

En gäst som blivit inbjuden att tala på invigningen är Varis Bokalders, eko- arkitekt i Stockholm. Han säger att Ecotopia är en unik plats i Sverige.

– Vi har ekologiska hus och ekobyar samt ett ekocentrum i Göteborg, men det ligger mitt i stan. Jag tycker det är extra spännande med kopplingen till odlingen på gården, säger Varis Bokalders.

Radiojournalist Marie Sandgren jobbar på en bok tillsammans med Karin Malmgren.

– När jag kom hit för ett drygt år sedan fascinerades jag över energin och den kraft som fanns på gården. Vi är på väg in i en ny tid som kräver både nya och gamla lösningar, säger Marie Sandgren.

Framöver blir det visningar, kurser och möjlighet till övernattningar, jämte självhushållningen och en liten ekologiskt inriktad byggvaruhandel.

– Det känns fantastiskt skönt att efter år av jobb och förberedelser öppna upp för världen, säger Karin Malmgren med eftertryck.

Ann-Louise Olander
YA
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.