Annons

Efter semlor och film börjar fastan på klostret

I dag är det askonsdag och fastan påbörjas. På den helige Benedictus kloster är det en viktig dag. Fram till påskdagen, förutom på söndagar, äts inget kött och det andliga begrundas.
Tomelilla • Publicerad 5 mars 2014
Broder Ingmar sitter i klostrets matsal. Fastan handlar lika mycket om att bikta sig, be och begrunda sina synder som det gör om mat.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg
Stillhet. Längs den långa ljusa korridoren ryms det matsal, samtalsrum och kapell.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

För många förknippas askonsdag med kors som tecknas i pannor med just aska. Men för broder Ingmar på Den Helige Bendictus kloster vid Mariavall innebär den här dagen att fastan påbörjas. Han har bott i klostret i fem år men han har varit benediktinermunk sedan 1975.

För katoliker är fastan en väg till det eviga livet och ett sätt att återvinna den andliga glädjen. Under fastan är bikt och bön lika viktigt som att begränsa vad och hur mycket som äts. Grunden för fastan är tron menar broder Ingmar.

Annons

– Jag kan bäva inför fastan, men samtidigt är det så viktigt, det är då vi påminns om att vi är människor, säger broder Ingmar.

Det katolska kyrkan har smittats av ett viss förvärldsligande, det är färre katoliker som fastar i dag menar broder Ingmar.

– Det sekulära har sipprat in i kyrkbänkarna, säger han.

Inte avstå

För broder Ingemar handlar inte fastan om att avstå helt från mat, även om det finns katoliker som gör detta, utan snarare om att begränsa intaget. Det är mer hälsosamt och att avstå helt från mat kan i stället leda till frosseri.

Under fastan – förutom på söndagar – består frukost och kvällsmat av bröd, smör och te. Till lunch blir det vanlig husmanskost, men i mindre portioner.

Märkligt

”Det är något märkligt med fastetiden. Trots att den handlar om avhållsamhet, ånger och kamp, är den ändå så fylld av glädje.” skriver broder Ingmar i den bok han bland annat tillägnat fastan.

Enligt broder Ingmar är det lättare att känna igen sig i fastan än i högtider, tron är svårfångad, medan fastan är en erfarenhet.

Fastan är också en påminnelse om att äta för att det är nödvändigt och att på så sätt behålla tacksamheten. Fläsk och bönor äts bara en gång om året, innan fastetiden.

Annons

– Det är väldigt gott men man inser ju att man inte skulle må bra av att äta det var dag. Mitt umgänge med maten är ett uttryck för hur jag vill leva, som en mottagare, säger broder Ingmar.

De två dagarna innan fastan börjar äts det semlor och det ses på en och annan film.

– För på onsdagen är det slut med det, så det gäller att ha så roligt innan dess.

Maria Sällberg
Cecilia Uddenfeldt
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons