Eget julgodis till avslutningen

Tomelilla • Publicerad 13 december 2005
Nora Blomqvist, Bodil Edelius, Marcus Thulin, Christina Nyrén, Tilde Anderberg-Richard, Anton Tofflin, Tilde Bäckström, Elina Hedberg och Sanna Bäckström packar in alla kolor som de bakat och som ska ligga i godispåsaren till avslutningen.
Nora Blomqvist, Bodil Edelius, Marcus Thulin, Christina Nyrén, Tilde Anderberg-Richard, Anton Tofflin, Tilde Bäckström, Elina Hedberg och Sanna Bäckström packar in alla kolor som de bakat och som ska ligga i godispåsaren till avslutningen.Foto: 
Tilde Anderberg-Richard "hoppar stekt orm" medan Tilde och Sanna Bäckström håller den hårt i nosen och stjärten.Bild: Bass Nilsson
Tilde Anderberg-Richard "hoppar stekt orm" medan Tilde och Sanna Bäckström håller den hårt i nosen och stjärten.Bild: Bass NilssonFoto: 

"Steka, steka ormen, steka, steka ormen..." är en lek som flickorna på fritids i Brös-arp, Lövgrodan, själva hittat på och som de tycker är jätterolig. Vad går den ut på undrar jag och flickorna tittar på mig som om jag vore urkorkad.

– Man ska fånga och steka ormen, så klart, säger Tilde.

Självklart.

Under tiden flickorna jobbar sig svettiga i sina försök att fånga ormen så plockar skolmormor, Bodil Edelius och Christina Nyrén, barnens lärare, fram dagens julpyssel och de färdiga kolorna som ska paketeras.

– Vi skall lägga dem i våra godispåsar som ska delas ut på avslutningen den 20:e, säger Christina. Vi har inte bara gjort godiset vi har gjort påsarna också, avslöjar hon.

På en bricka som Bodil ställt mitt på bordet står material till tomtar som barnen ska göra. Det är vanliga träkulor som först ska kläs med tyg och sedan få ansikten.

– Kan vi inte få smaka på kolorna? vädjar de äldre pojkarna till Christina.

– Nää, ingen får provsmaka för de tar kolorna slut. Så är det bara.

– Snälla...!

– Nej, säger Christina bestämt. De får ni när vi dansat kring granen och sjungit julsånger på avslutningen.

– Jag kan en julsång, säger Evelina och sjunger Pepparkakeland.

Försiktigt följer de andra barnen efter.

– Och så kan jag Se det snöar, säger hon sedan.

I Brösarps skola är det tradition att alla klasser firar julavslutningen tillsammans. Plus att de går till kyrkan i byn.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.