Elever samlade in pengar till FN:s skolmatsprojekt

3015 kronor och 50 öre. Så mycket pengar har eleverna på Lindesborgsskolan samlat in till FN-projektet "Skolmat blir kunskap".
Tomelilla • Publicerad 24 oktober 2007
Foto: 

– Det finns 100 miljoner barn som inte går i skolan. Ofta beror det på att familjen inte har mat, vilket gör att barnen måste stanna hemma och arbeta, berättar Gun Britt Nilsson från Ystad-Österlens FN-förening.

I går besökte hon Lindesborgsskolan för att hämta bössorna med de insamlade pengarna. Barnen hade utfört dagsverk hemma för att få ihop till sitt bidrag. FN-projektet "Skolmat blir kunskap" går ut på att locka barnen att gå i skolan genom att erbjuda dem skolmat. Dessutom får barnen ibland med sig ett matpaket hem.

– Det har visat sig att det bästa sättet att minska fattigdomen i ett land är att låta barnen få gå i skolan, säger Gun Britt Nilsson.

Utbildning leder till ett samhälle med bättre hälsa, jämställdhet och minskad fattigdom.

– Ofta är det flickorna som får stanna hemma och arbeta i stället för att gå i skolan. Men om flickorna går i skolan ser de också till att deras barn får en utbildning, säger Gun Britt Nilsson.

I samband med insamlingen har barnen på mellanstadiet fått lära sig om FN:s millenniemålen, som sattes upp för att utrota fattigdomen i världen.

Emilia Söelund

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.