En dag med morgondagens hantverkare

Hantverksmässan på Tingvalla blev en riktig succé. Både lärare och elever var helnöjda och vill satsa på en mässa igen.
Tomelilla • Publicerad 1 juni 2007
Den här vackra möblerna har elever från trä och form designat och gjort.
Den här vackra möblerna har elever från trä och form designat och gjort.Foto: 
Emelie Sjöström ska bli hudterapheut och make up artist och testar sina kunskaper på Camilla Carleson, yrkesvägledare från Simrishamn. Bild: Lollo Bark
Emelie Sjöström ska bli hudterapheut och make up artist och testar sina kunskaper på Camilla Carleson, yrkesvägledare från Simrishamn. Bild: Lollo BarkFoto: 
Nils Lindesvärd sysslade med bildhuggeri på Hantberksmässan, han går trä & form och ska bli möbelsnickare. Bild: Lollo Bark
Nils Lindesvärd sysslade med bildhuggeri på Hantberksmässan, han går trä & form och ska bli möbelsnickare. Bild: Lollo BarkFoto: 
Hantverksprogrammets frisörelever fanns på plats på Tingvalla och visade sina kunskaper på frivilliga modeller.Bild: Lollo Bark
Hantverksprogrammets frisörelever fanns på plats på Tingvalla och visade sina kunskaper på frivilliga modeller.Bild: Lollo BarkFoto: 

– Vi hade över 300 besökare vid första modevisningen, säger platschef Kristina Petersson. Jag kände hur jag blev gladare och gladare ju längre dagen led och det kom mer folk.

Mässan har bjudit på både modevisningar med musik och dans, föreläsningar, kaffeservering och inte minst demonstration av de olika hantverksprogrammen.

– Det som är så fantastiskt med det här programmet är att man kan bli precis vad man själv vill. Jag praktiserar tre dagar i veckan och de andra två dagarna läser jag kärnämnen med mina klasskamrater som precis som jag är lärlingar fast inom andra yrken.

Emelie, som praktiserar till hudterapeut ska fortsätta sin utbildning efter gymnasiet för hon vill också bli make upartist. Dennis Thulin, ska bli låssmed och tycker att den största fördelen med hantverksprogrammet är att han kommer in i arbetslivet på ett bra sätt.

– Samtidigt som jag får mina kärnämnen, säger han.

Bland hans kompisar finns florister, sömmerskor, bagare, bilmekaniker med flera hantverkare. Det som är slående när man går genom mässan är att eleverna verkar ha så kul. Ja, även lärarna för den delen. De går och myser av stolthet. Med all rätt. För de här eleverna visar upp fantastiska arbeten.

– Så får de jobb också när de slutar här, säger Patrik Mårtensson, lärare på trä och form.

Lollo Bark

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.