En riktig fantast tänder tusen juleljus

Frans Fransson i Tomelilla har ett stort intresse-julen. Det syns.
Tomelilla • Publicerad 7 december 2005
Samlingsklockor i mängder pryder väggarna. Det märks att här bor en riktig samlare.
Samlingsklockor i mängder pryder väggarna. Det märks att här bor en riktig samlare.Foto: 
Lägenheten på Rosencrantzgatan drar till sig blickarna. Här hänger inte någon ensam julstjärna halvdant i fönstret. Här sprakar ett helt fyrverkeri av glittrande juldekorationer. Bild: Thorsten Persson
Lägenheten på Rosencrantzgatan drar till sig blickarna. Här hänger inte någon ensam julstjärna halvdant i fönstret. Här sprakar ett helt fyrverkeri av glittrande juldekorationer. Bild: Thorsten PerssonFoto: 
Frans Fransson har älskat allt vad jul heter sedan han vart liten. Det märks tydligt hemma i Tomelilla där det inte finns plats för så mycket mer än all juldekorationer.
Frans Fransson har älskat allt vad jul heter sedan han vart liten. Det märks tydligt hemma i Tomelilla där det inte finns plats för så mycket mer än all juldekorationer.Foto: 
Från golv till tak har Frans Fransson juldekorationer: tomtar, stjärnor och lampor i mängder.
Från golv till tak har Frans Fransson juldekorationer: tomtar, stjärnor och lampor i mängder.Foto: 
Sladdar och extrajack krävs för alla juleljus. Ändå är elräkningen bara ett par hundralappar dyrare efter julen. Mycket ljus för pengarna.
Sladdar och extrajack krävs för alla juleljus. Ändå är elräkningen bara ett par hundralappar dyrare efter julen. Mycket ljus för pengarna.Foto: 

Kommer man förbi på kvällen går det inte att låta bli att titta upp mot hans lägenheten på Rosencrantz-gatan där det blinkar och lyser som ett helt tivoli.

Ändå är det ingenting mot vad en besökare möts av hemma hos Frans.

Från golv till tak har han pyntat med julsaker. Blinkande, glittrande, prasslande, sprakande julpynt.

– Jag älskar julen, det har jag gjort sedan barndomen, säger han.

För ett par år sedan tänkte Frans Fransson flytta. Han började packa sitt julpynt. Bananlåda efter bananlåda. Allt som allt fyllde han tolv stycken lådor. Knökfulla.

– Då hade jag 5 000 lampor, berättar han. Flytten blev dock inte av, och Frans valde att stanna kvar i Tomelilla. Han har ännu inte hunnit sätta upp allt julpynt. Det märks inte.

Här finns ändå hur många nyanser som helst av rött.

En och annan granne har säkert tänkt att Frans har tomtar på loftet. De ändrar sig när Frans bjuder in dem på kaffe och de får se hur fint han har det hemma. Han är en samlare och köper på sig julsaker hela året. Men han har andra intressen än julen. Ett rum är fyllt av videofilmer. På väggarna hänger mängder av klockskivor med bilder av idolen Elvis och en och annan lättklädd tjej. De tickar i kapp med juleljusen.

Han har strikta julfirarregler. Ljusen tänds 1 november och släcks siste december.

Men är det inte ett rysligt jobb att plocka upp och ner alla julsakerna?

Nej, det har Frans en elegant lösning på. Han låter allt vara uppe året runt.

– Det är för jobbigt att plocka ner det, säger Frans Fransson.

Ulf Mårtensson

0417-125 86

ulf.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.