GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En sabla tradition

Tycker du att det är töntigt att öppna champagneflaskan med händerna? Behöver du ett nytt partytrick? Då ska du testa sabrering, konsten att öppna en champagneflaska med sabel. Kronovalls slott bjöd på uppvisning i den ädla konsten.
Tomelilla • Publicerad 29 juli 2011
Foto: 

Det började med den franska kejsaren Napoleon. Efter ett vunnet slag bjöd han sina män på champagne. Men att öppna champagneflaskan med bara händerna var inte gott nog för en krigare som Napoleon så han slog upp flaskan med hjälp av sin sabel. En ny tradition hade skapats.

Ingmar Ingstad från Malmö är Svenska Sabreringssällskapets representant i Skåne. I torsdags kväll kom han till Kronovalls vinslott för att visa hur sabrering går till.

– Eftersom jag redan var med i Kronprinsens husar i Malmö där vi rider och klär oss som militärer vid förra sekelskiftet så var steget till sabrering inte så långt. Jag tycker om att äta och dricka gott och när jag fick reda på att det skulle startas upp en sabreringsklubb i Sverige var jag genast intresserad, säger han.

Att sabreringskvällen hålls på just Kronovall är ingen slump. Här tillverkas mousserande vin och i slottets iskällare där uppvisningen sker ligger 15 000 flaskor just nu och jäser. Ingmar Ingstad håller upp en flaska, tar fram sabeln som hänger i bältet och drar med den längs med flaskans skarv. Poff, säger det och kork och översta biten på flaskan flyger av.

– Champagne är en fantastisk dryck som kan drickas på dygnets alla timmar. Den är extra god morgonen efter en fest, säger Ingmar Ingstad.

Men trots det stora intresset för sabrering dricker han inte mer champagne än någon annan, menar han.

Micke Johansson som tältar på Kronovalls gräsmatta är fascinerad av sabrering. Han köper en flaska skumpa och på andra försöket flyger det lilla flaskhuvudet av.

– Det är en absurd lyx och jag har alltid velat göra det, säger han.

Han är mycket nöjd med sin egen insats och visar stolt upp glasbiten där korken fortfarande sitter fast.

– Jag är övertygad om att jag kommer att fortsätta med det här. Det blir mitt nya partytrick. Nu måste jag bara försöka få tag på en sabel, säger han och skrattar.

Tove Sundén
Emma Niwén
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.