Annons

"En stylist måste ha näsa för trender"

Att jobba som modedesigner och kanske modell är många unga flickors dröm. Men vägen dit är ingen dans på rosor. Det kräver hårt arbete, vassa armbågar och näsa för trender.
Tomelilla • Publicerad 1 augusti 2002

Utbildningsplatserna är få och konkurrensen stenhård. Linnea Jonsgården i Eljaröd är en av de som vill försöka slå sig in i modevärlden. Hon har satsat på en utbildning till kläddesigner. Men hon valde att söka till en skola som ännu inte är så välkänd, nämligen Bornholms textilseminarium, en treårig utbildning med inriktning på just kläddesign. - Jag hörde talas om skolan genom bekanta som bor på Bornholm, säger Linnea. Jag skickade in en ansökan och blev kallad till intervju och ombedd att ta med mig arbetsprover. Och det fick vara antingen färdiga plagg eller teckningar. - Mitt intresse för kläder, som ju är anledningen till att jag nu går den här utbildningen, fick jag när jag genom arbetsförmedlingens försorg fick arbetspröva hos Eckerlunds i Tomelilla, berättar Linnea. Tiden där var mycket lärorik. En bättre "skola" kan man inte gå i. Jag fick lära mig att ta folk och samtidigt se hur kläder passar olika personer. Det handlar om både färger, mönster och längd på till exempel kavajer och klänningar. Då och då kom det in kunder och bad om hjälp att bli klädd för en fest. Och det var kul. En sådan gång var det allt från skjorta, slips, byxor till kavaj. Och som sagt, det jag lärde då har jag haft stor nytta av. Första året på skolan fick eleverna göra varsin egen designmapp och ur den plocka ut plagg som de skulle sy. Det blev en kjol, en klänning, en skjorta och ett par byxor. - Andra året började vi med jackor och det var under temat återvinning. Så de här två jackorna som jag sydde är alltså gjorda av gamla plagg. Under vårterminen var Linnea ute på praktik, vilket också ingår i utbildningen. - Det var kul, säger Linnea. Jag var på tidningarna Elle och Sköna Hem. På Elle var jag med som hjälpreda vid fotograferingar. På Sköna Hem fick jag vara med redan från planeringsstadiet till att inhandla alla grejer som vi sedan använde för fotograferingen till tidningen. Vad jag lärde mig på dessa praktiker var för det första att jag tyckte heminredning var roligare än jag trott. Och för det andra att stylister är rätt hårda av sig. De har en viss attityd och den har inte jag. De kollar in en sak och med blixtens hastighet verkar de tänka - funkar - funkar inte och så tar de ett beslut. Inför fotograferingar lånar de kläder och assessoarer från modehusen. Nu väntar Linneas sista år på Bornholm. Och då skall hon jobba med att "återvinna" kläder, sömnad, färg- och materiallära och samhällskunskap. - Vi kommer också att få göra mer utförliga teckningar och därför lära oss teckna av kroppar. Vad som händer efter det här året vet jag inte, men jag tror det behövs fler skolår. Här har jag fått grunderna. Kanske söker jag till Beckmans eller Danmarks designskola. Helst skulle jag vilja gå på Konstfack i Stockholm.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons