Entreprenör vill att byn ska bli handelscentrum

Ett internationellt köpcentrum strax norr om kyrkan i Benestad. Och bortåt 65 villor runtomkring. I dag ska Kadry El Naggar presentera sina idéer för Tomelillapolitikerna.
Tomelilla • Publicerad 30 oktober 2007
Kadry El Naggar har storstilade planer för Benestad: ett köpcentrum, bensinmack, och bortåt 65 villatomter vill han se på marken han köpt nordost om Benestads by. Bild: Kristina Eriksson
Kadry El Naggar har storstilade planer för Benestad: ett köpcentrum, bensinmack, och bortåt 65 villatomter vill han se på marken han köpt nordost om Benestads by. Bild: Kristina ErikssonFoto: 

För en tid sedan köpte Kadry El Naggar, numera Benestadsbo, ett knappt 9 hektar stort markområde nordost om den befintliga bebyggelsen kring Bene-stads kyrka.

I dag ska han presentera sina visioner för marken för politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott. Och det är inga småskaliga planer.

I områdets västra del, i närheten av riksväg 19, tänker han sig ett slags köpcentrum på omkring 20 000 kvadratmeters yta. En bensinmack vid väg 19 finns också inritad på den enkla modell och de kartor och skisser han ska visa för politikerna. Kadry El Naggar som bedriver handel i Sverige och Förenade arabemiraten tänker sig köpcentret som ett slags internationellt handelscentrum, med både grossistverksamhet och direktförsäljning.

Finansieringen ska enligt hans planer skötas av intresserade företag i både arabvärlden och Sverige, och kanske också Kina, säger Kadry El Naggar. Vägverket har i ett yttrande över hans planer sagt att man föredrar en infart från söder, ut mot väg 1561 mellan Benestad och Tomelilla, men att man vill lösa trafikfrågorna vid en eventuell detaljplanläggning. Kadry El Naggar tror att det går att få tillstånd till infart från väg 19 också, om han får ett positivt förhandsbesked från politikerna.

– Det jag visar nu är en första skiss. Om jag får gå vidare så kommer jag att lämna in en ansökan om att få ändra detaljplanen för området.

Om det skulle visa sig att han inte får klartecken för den delen av projektet som handlar om köpcentrum och bensinmack tänker sig Kadry el Naggar att i stället ansöka om lov för att stycka av tomter för bebyggelse.

– Men jag förstår inte varför någon skulle ha något emot ett förslag som det här, som kan ge många arbetstillfällen. När det gäller de invändningar som kan tänkas komma från natur- och kulturskyddshåll säger Kadry el Naggar:

– Det finns gott om natur runtom i Skåne. Men det finns för lite jobb och bostäder i den här delen. Benestad har ett bra läge, med nära både till hamnen i Ystad och till Tosselilla som lockar mycket folk.

Ulrika Wangel

0417-125 86

ulrika.wangel@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.