Få fall av vanvårdade djur i Tomelilla

Under året som gått har Tomelilla kommun varit förskonad från några större fall av djurplågeri. Djurskyddsinspektör Jörgen Prahl har bara fått in ett fåtal anmälningar om misstänkta fall.
Tomelilla • Publicerad 14 januari 2002

- Och de handlade nästan uteslutande om sällskapsdjur, säger Prahl. Hälften av anmälningarna handlade egentligen inte alls om djur utan om grannträta eller

andra olösta tvister.

Det finns en djurskyddslag som man som djurägare är skyldig att efterfölja. Men eftersom det finns de som inte gör det så har kommunerna anställda djurskyddsinspektörer som kontrollerar detta och följer upp anmälningar om vanvård och annat djurplågeri som ibland kommer från allmänheten.

Och i Tomelilla kommun är det Jörgen Prahl som har den uppgiften. Han har cirka 350 lantbruk med djur som han har ansvar för.

långt mellan besöken

- Då talar vi om enheter med fler än fem djur på varje, säger Jörgen Prahl. Men det behöver nödvändigtvis inta bara vara hästar, kor och grisar, det kan vara andra typer av djur, som till exempel minkar, också. Kennlar faller förstås utanför de här 350 gårdarna. I Tomelilla har vi nu 15 registrerade kennlar.

Som det nu fungerar besöker Jörgen Prahl sina gårdar en gång var tredje eller fjärde år. Då är det föranmälda besök det handlar om.

- Det finns två typer av besök, säger Prahl, de planerade som är tidsbokade och de oplanerade som jag gör när det uppstår problem eller för att jag får in klagomål. Som tur är har vi varit förskonade från större djurskyddsfall här i Tomelilla. Men när det uppträder går det rätt fort över styr. Tyvärr är det oftast en tragedi både för djuren och människorna på ett sådant ställe.

Jörgen Prahl gjorde 125 inspektioner under förra året. Vid tio av dem fick han göra påpekanden som ledde till uppföljning.

- Det handlar oftast om att något eller flera djur har det för trångt. Men det måste lantbrukaren åtgärda direkt, vilket jag också kollar upp att han/hon gjort.

När det gäller omhändertagande av djur så har Jörgen Prahl haft ett fall och det var en hund.

Det faller också på djurskydds-inspektören att kontrollera de djuraffärer som finns i kommunen.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.