Fängelse efter kräftskiva

En man i 55-årsåldern döms till åtta månaders fängelse efter att ha misshandlat en yngre man på en kräftskiva.
Tomelilla • Publicerad 3 april 2014

Det var i somras som polisen tillkallades till en fastighet i Tomelilla. När de kom fram var ambulans på plats och det låg en okontaktbar man på vägbanan. Det fanns också blod på marken och skärvor från en krossad glasflaska.

Under rättegången har det kommit fram att den nedslagne mannen var värd för kräftskivan som gästades av släkt och vänner. En del alkohol nyttjades på tillställningen. Vid slutet av kvällen blev en gäst allt mer irriterad på festvärden som i hans tycke uppträtt olämpligt mot hans flickvän vid ett tillfälle.

Svingade flaska

När kräftskivan avrundades samlades sällskapet på framsidan av huset. Då gästen närmade sig de andra såg han att värden pratade högljutt med flickvännen och han har berättat för tingsrätten att han drabbades av en panikartad känsla och svingade en flaska med jordgubbssprit i festvärdens huvud.

Vittnen har berättat att den våldsamme gästen sedan gav mannen ett knytnävsslag och en spark vilket ledde till att han förlorade medvetandet. Den misshandlade mannens barn blev dessutom vittne till händelsen.

Tingsrätten anser att även om misshandeln var allvarlig så har inte mannens skador lett till allvarliga men. Därför rubriceras inte brottet som grov misshandel. Men på grund av att gästen bakifrån slagit en glasflaska i huvudet på mannen ger man en påföljd på åtta månader i fängelse. Han ska också betala 16 350 kronor i skadestånd för kränkning, sveda och värk.

Carl Johan Engvall
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.