Annons

Fängelse för pitbullägare

Ägaren till en pitbull som bet ihjäl grannens dvärgpudel döms till tre månaders fängelse. Men det är inte den bristande hundtillsynen som ger fängelse utan innehavet av en större mängd narkotiska tabletter.
Tomelilla • Publicerad 7 mars 2014

Det var för knappt ett år sedan som en kvinna i Tomelilla bevittnade hur grannens pitbull bet hennes dvärgpudel över ryggen. Bettet var så kraftigt att pudeln dog av sina skador på väg till djursjukhuset.

Grannen, en man i 20-årsåldern, hade en kort tid dessförinnan fått ett föreläggande om att hunden skulle hållas kopplad på alla allmänna platser – som till exempel trapphuset där händelsen ägde rum.

Annons

Hur hunden kom ut i trapphuset är oklart – men enligt tingsrätten i Ystad är det fastslaget att pitbullägaren av oaktsamhet låtit hunden vara okopplad i trapphuset – hans förslag att någon annan kan ha öppnat lägenhetsdörren ses inte som rimligt.

Fängelsedomen på tre månader beror i huvudsak på ett större fynd av narkotika hemma hos mannen i höstas.

Vid en husrannsakan hittades närmare 300 narkotikaklassade tabletter, Stesolid, Ritalin och Oxycontin, i hans hem. Han hade också spår av cannabis i blodet.

Eftersom mannen misskött en tidigare dom till skyddstillsyn för liknande brott innan, anses nu en fängelsedom vara ofrånkomlig. Han döms också att betala knappt 8000 kronor plus ränta i skadestånd till den ihjälbitna hundens ägare.

Carl Johan Engvall
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons