Annons

Felixgubben har retats klart för i år

Så gemytligt och trångt var det kring granen i Glimmeboda att det nästan dansades tryckare. Men Felixgubbarna fick hållas utomhus.
Tomelilla • Publicerad 10 januari 2005
Karin Bringert fyller på glöggen innan hon tar rollen som lekledare. BILD: THORSTEN PERSSON
Karin Bringert fyller på glöggen innan hon tar rollen som lekledare. BILD: THORSTEN PERSSONFoto: 
Att julen nu är slut slogs definitivt fast med den "raket" som avslutade julgransplundringen på Glimmeboda gård. BILD: THORSTEN PERSSON
Att julen nu är slut slogs definitivt fast med den "raket" som avslutade julgransplundringen på Glimmeboda gård. BILD: THORSTEN PERSSONFoto: 
Inga Lundqvist och barnbarnen Ebba och Ola Lundqvist hjälptes åt med en Felixgubbe.
Inga Lundqvist och barnbarnen Ebba och Ola Lundqvist hjälptes åt med en Felixgubbe.Foto: 

Lika säkert som att julen återkommer nästa år igen är det numera att det skapas Felixgubbar och plundras gran på Glimmebodagården. Så har det varit sedan 1989 och så var det i år, även om man ruckat lite på Felixdagen. Trots det blåsiga vädret kom fler än vanligt och många debuterade. – Man har ju hört ryktet, att det är så populärt med Felix. I år blev det äntligen av sa Marita Olson, Brösarp, som kom med dottern Petra Olsson och barnbarnet Elias Krantz.

Premiär var det också för Carina Persson som tagit med sonen Erik:

Annons

– Även om jag inte själv gjort några gubbar har jag haft sådana hemma i stallet.

I tjusig overall klädde Ola och Ebba Lundqvist sin gubbe som de nogsamt målade ansiktsdrag på. Och Måna-MärtaNilsson fyllde en strumpa med halm, till huvud, för första gången.

Det blev totalt 13 gubbar som radades upp längs ladugårdsväggen innan de säkert mer än 20 barnen, och minst lika många föräldrar, trängdes sig in i stugvärmen där glögg och pepparkakor serverades. De som inte blev varma av det hade alla chanser att trängas i dansen kring granen innan det var dags att kasta sig ut på gården igen; allt under det att lekledare Karin Bringert och gruppens ordförande Jan Bergström, sjöng "Nu är glada julen slut" släpandes på den nu avklädda granen. Värmen återvanns i den avslutande "raketen".

– Äpple, klementin och godis! konstaterade så Ola Lundqvist efter att snabbt ha granskat innehållet i den av tomten utdelade.

Nöjd med evenemanget var Jan Bergström:

– Det är viktigt att bjuda på något roligt också för de mindre barnen. Annars är det mest skolbarn och äldre som besöker gården.

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons