Fika som ute fast hemma – Sofis idé

Hemförsäljning av burkar, kläder, smycken och en hel del annat finns redan. Varför inte kaffe, tänkte 22-åriga Tomelillabon Sofi Bengtsson som nu startat eget företag för homepartyförsäljning av kaffe, te och choklad.
Tomelilla • Publicerad 24 april 2014
Hemlagret. En vägg hemma i lägenheten har förvandlats till lager av kaffe, te och choklad i olika smaker.
Hemlagret. En vägg hemma i lägenheten har förvandlats till lager av kaffe, te och choklad i olika smaker.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
En kopp hasselnötskaffe passar Sofi bra.
En kopp hasselnötskaffe passar Sofi bra.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Som att fika ute, fast hemma. Det är en av de grundläggande idéerna bakom 22-åriga Tomelillabon Sofi Bengtssons nystartade företag Treats of gold – som hon nu håller på att utveckla med homepartyförsäljning som grund.

Efter att hon för snart fyra år sedan gick ut handelsprogrammet på gymnasiet har arbetslivet varit lite ryckigt för Sofi, som i fjor flyttade från Gärsnäs till Tomelilla där hon nu bor med sambon Christopher Persson.

Som för många andra i hennes ålder har ströjobb, vikariat och timanställningar varvats med arbetslöshet.

Men nu har Sofi större tillförsikt.

Var i England

Hon har ordnat ett långvarigt jobb över sommaren. Och parallellt med det håller hon nu också på att komma igång med sitt nystartade företag, där hon säljer olika slags kaffe, te, chokladpulver och liknande som hon själv importerar från det engelskt företaget Whittard.

– När jag var i England och hälsade på min farbror för några år sen hittade jag det här kaffet och de andra produkterna, och tänkte att det hade varit roligt om något sådant hade funnits i Sverige. Och samtidigt har jag också haft funderingar på någon sorts homepartyförsäljning. Men att jag skulle starta eget företag, det hade jag inte trott för något år sedan, säger Sofi.

Starta eget-kurs

Det var när hon i höstas deltog i kommunens arbetslöshetsprojekt Kompetensare 2.0 som hon fick inspiration, och modet att våga göra verklighet av sina idéer.

– Det var en del information om att starta eget under kursen också. Men det viktigaste var att det handlade mycket om att våga tro på sig själv och det man drömmer om, säger Sofi – som också upplevt att det finns bra stöd från till exempel Nyföretagarcentrum och kommunen.

Sedan företaget kom igång i februari har hon nu hållit ett drygt tiotal homeparties, nästan lika många är inbokade framöver, och hon har på olika sätt utvecklat sitt koncept – bland annat har hon tagit fram broschyrer, och hon testar olika sätt att använda produkterna till exempel i bakning.

– Jag har också börjat sälja in produkterna till företag. Och så gäller det att utvidga området mot Lund- och Malmöhållet också, säger hon.

Inga hyror

Under processens gång har hon delvis ändrat sina mål.

Att ha en butik är en dröm som hon tillsvidare lagt på hyllan – genom att sälja på homeparties slipper hon dyra lokalhyror – en vägg i lägenheten räcker till än så länge – och är mindre sårbar ekonomiskt.

Andra mål har hon uppfyllt snabbare än hon räknat med.

Och framför allt är hon själv förvånad över hur mycket hon lärt sig på såpass kort tid – regler och förordningar, ordna hemsida och facebooksida, planera, och hitta rutiner för verksamheten.

– Jag tycker folk ska våga göra saker som de drömmer om. Om man känner att man verkligen vill och orkar så går det mesta!

Maria Sällberg
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.