Flertalet vindkraftverk nekas bygglov

Nu ser det ut som vindkraftsvännerna i Tomelilla kommun åkt på ett bakslag. Miljö- och byggnadsnämnden avslog vid sitt senaste sammanträde en rad bygg-lovsansökningar för vindkraftverk.
Tomelilla • Publicerad 11 december 2002

I något fall rörde det sig enbart om negativa förhandsbesked. Men nämndens majoritet har klart visat att vindkraftverk inte får byggas nära bebyggelse, även om det bara är enstaka hus som berörs. Tidigare har nämndens policy varit en minimigräns på 1 000 meter mellan ett vindkraftverk och samlad bebyggelse. Något exakt minimiavstånd till enstaka hus tillämpas fortfarande inte, enligt stadsarkitekt Bengt Alm. Men han påpekar att i fler fall var de planerade vindkraftverken mindre än 400 meter från närmaste hus, och det är ett alltför kort avstånd, enligt nämndsmajoriteten. I två fall blev det votering. Centerpartisterna Lars Topphem och Egon Hansson samt Knut-Åke Pehrsson (kv) och Göran Ottervald (s) vill ge byggglov för ett vindkraftverk på fastigheten Tranås 13:21, men blev nedröstade av resten av ledamöterna. Just det här verket har flera boende i området protesterat mot. Även bygglovsansökan för ett verk på Ramsåsa 25:4 vållade diskussioner. Här ville centern och kommunens väl tillåta ett verk medan majoriteten sade nej. Negativa besked blev det dessutom i ytterligare en rad ärenden för dem som ville bygga vindkraftverk på fastigheterna Spjutstorp 8:5, Spjutstorp 8:9, Topphem 2:1,Månslunda 3:1, Månslunda 1:1, Everöd 10:26 och Sälshög 5:16. Besluten betyder inte att miljö- och byggnadsnämnden stoppar all vindkraft i framtiden, enligt Bengt Alm. Fyra planerade verk i Bondrum och Bontofta är fortfarande aktuella, även om nämnden inte tagit ställning i sak. Men avslagen på bygglovsansökningarna i Månslunda gjordes delvis med tanke på att det eventuellt passar bättre med en vindkraftspark i Bondrum/Bontofta. Med nämndens goda minne planeras det dessutom ytterligare vindkraftverk i Everöd, som är tänkta att byggas i anslutning till verken som redan ligger väster om riksväg 19. Betyder opinionen mot vissa vindkraftverk någonting för nämndens beslut? - Det är klart att vi lyssnar till vad grannar säger, svarar Bengt Alm.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.