Flyende bilförare nära krocka med barn på cykelbana

När den körkortslöse mannen från Sjöbo flydde från polisen i centrala Tomelilla körde han över både cykel- och gångbanor och var en hårsmån från att köra på ett barn.
Tomelilla • Publicerad 30 januari 2002

Vansinnesfärden slutade med att mannen krockade med en trafikdelare norr om Tomelilla. På tisdagen dömdes han för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning. I augusti förra året färdades 21-åringen ensam i en bil på väg mot Tomelilla när han mötte en polispatrull som signalerade åt honom att stanna. Eftersom 21-åringen saknade körkort och var rädd att inte få fullfölja sin körkortsutbildning om han kontrollerades av polisen, så försökte han istället köra från patrullen. Polisen tog upp jakten som pågick både på väg 11 och inne i centrala Tomelilla. Enligt en av poliserna i den bil som följde efter gick färden betydligt fortare än 50 kilometer i timmen. I den desperata flykten körde 21-åringen även genom grönområden och på gångbanor och cykelstigar. Enligt polisen körde 21-åringen rakt mot en flicka i tioårsåldern som befann sig på en gångstig. Han fortsatte sedan ut på väg 11 till Svampakorset där han svängde höger mot Kristianstad. I korsningen i höjd med Tryde kyrka förlorade 21-åringen kontrollen över bilen och kolliderade med en trafikledare. Tingsrätten konstaterar att mannen brutit mot ett flertal trafikregler, bland annat underlåtenhet att lyda polismans anvisning för trafiken, hastighetsöverträdelse och underlåtenhet att framföra fordonet på anvisad vägbana. I domen skriver tingsrätten att körningen skett inom tättbebyggt område då många människor varit i rörelse. Det har även funnits oskyddade personer intill färdvägen: "Trots att han sett dem har han fortsatt vansinnesfärden och varit nära att köra på ett barn. Han har därmed inte bara varit grovt oaktsam utan även visat likgiltighet inför andra människors liv och egendom", skriver tingsrätten. Domen blev villkorlig med smhällstjänst i 70 timmar. Om fängelse hade dömts ut så skulle straffet blivit två månaders fängelse.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.