Flytten blev det bästa som hänt

I år är det 30 år sedan Gertrud Sahlin en lördagsmorgon såg i tidningen att Stuvaffären Tewe på Norre-gatan var till salu. Hon var då hemmafru i Onslunda och hade en tid funderat på att börja jobba eftersom de två äldsta sönerna börjat skolan. Hon tog maken Per med sig och åkte till Stuvboden samma dag.
Tomelilla • Publicerad 16 maj 2012
Nybygget och flytten till Svamparondellen är det bästa Gertrud och Per Sahlin har gjort, säger de. Verksamheten har gått långt över förväntan vilket vi förstås är glada över och vill fira.Foto: Sprisse Nilsson
Nybygget och flytten till Svamparondellen är det bästa Gertrud och Per Sahlin har gjort, säger de. Verksamheten har gått långt över förväntan vilket vi förstås är glada över och vill fira.Foto: Sprisse NilssonFoto: Sprisse Nilsson

– På tisdagen gick vi till banken och på onsdagen gjorde vi upp affären, så på den vägen är det, säger Gertrud. I Stuvaffären, 60 kvadratmeter stor, fanns allt från plastmattor, sängkläder och dukar.

Gertrud köpte in nya varor som trängdes med de gamla i butiken som döptes om till Sahlins kläder. Redan efter två år blev det för trångt och Gertrud och Per, som då hade jobb som konstruktör i ventilationsbranschen, hyrde en ny lokal vid Torget.

– Men vi fortsatte att växa och redan efter nåt år fick vi bygga ut. Och det gjorde vi två gånger, säger Gert-rud. Vi tyckte att vi fått jättestort. Men snart var det för trångt igen. Och för sju år sedan var butiken vid Torget utbyggd till max.

Då hade Per sedan 1988 jobbat heltid i företaget. Att hitta en lämplig lokal att flytta till visade sig omöjligt. I stället föddes idén om att bygga nytt. Så de köpte tomten vid Svamparondellen av kommunen.

– Då visste vi också att barnen ville ta över, säger Gertrud. Annars hade vi nog inte satsat. I folks ögon var vårt beslut dömt att misslyckas. Men med facit i hand så är det här det bästa vi har gjort och affären har gått över förväntan. Vi ligger vid Österlens största korsning med väl tilltagna parkeringsmöjligheter. Här kan en långtradare parkera vilket är omöjligt i cent-rum.

På sex år har omsättningen tredubblats och personalen fördubblats. 75 procent av omsättningen är arbets-, profil- och skyddskläder resten är herr- och damkläder.

På torsdag, fredag och lördag är det fest i butiken. Per och Gertrum ska tillsammans med övriga familjen, personal och inte minst kunder fira de 30 framgångsrika åren. På gräsmattorna utanför finns då Trejon center, Ingemar Jeppssons verkstad och OP-maskiner och demonstrerar grönytemaskiner. Där finns också representanter från gårdsbutiker i närområdet, Åsgård med lammprodukter, Petersborg med kryddor, Skånesparris, Eriksgården, Tolånga 17 och Vallegården. Dessutom kommer ”Snickar-Björn” från Äntligen Hemma och lanserar sina barn-snickar-kläder den 19:e maj.

– Det är hans första event i Skåne, säger Gertrud.

Ann-Louise Olander
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.