Folkets park hyr ut till SD

Tomelilla Folkets park går emot riksorganisationens nya uthyrningspolicy att inte hyra ut till SD.– Det är ett annat läge i storstäderna, säger ordförande Leif Norlin.
Tomelilla • Publicerad 24 april 2014

För ett par veckor sen uppmanade Folkets hus och parker medlemsföreningarna att inte låta Sverigedemokraterna hyra in sig i organisationens lokaler. Man vill värna de mänskliga rättigheterna och ta ställning för ett inkluderande samhälle.

Ingen hävstång

Motiveringen till beslutet löd ”Vår grundläggande idé bygger på jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde. Därför säger vi nej till grupper som står för det motsatta. Därför säger vi nej till att ens indirekt utgöra en hävstång som hjälper dessa grupper växa och motarbeta det vi står för”.

Så ser inte parken i Tomelilla på frågan.

– Vi har ett öppet hus för alla, oavsett religiös eller politisk åsikt och oavsett hudfärg, säger Leif Norlin.

Förstörelse

Han tycker inte att situationen ser likadan ut i kommunen som i storstäderna och tror att beslutet grundar sig att man är rädd för förstörelse. Att man till exempel är rädd för motdemonstrationer och att parkerna riskerats att slå sönder i tumultet.

– I storstäderna går SD-medlemmar runt med påkar, de tagen finns inte här. Och det är sådana problem man inte vill ha. Här är de så snälla och fromma att man knappt kan tro att de är Sverigedemokrater. Det handlar bara om en 10 till 15 själar som kommer hit när de har årsmöte.

Nya tider

Leif Norlin menar också att partiet redan deltar vid kommunfullmäktiges sammanträden när man håller till i Rotundan och att Folkets park numera används för allt möjligt.

– Vi har näringslivet som hyr in sig och arrangerar allt från fester till begravningar. Egentligen var det arbetarrörelsen som startade Folkets park från början, men mycket har förändrats under årens lopp.

På pottkanten

Han är medveten om att han kanske sticker ut hakan.

– Det här kanske sätter mig på pottkanten men SD är så blygsamma här i kommunen och säger knappt något ens i fullmäktige. Vi i styrelsen tycker att alla människor är välkomna så länge man sköter sig. Gör de inte det blir situationen förstås annorlunda, säger Leif Norlin.

Jerker Ottosson (SD) är glad över beslutet.

– I grunden vill SD Tomelilla värna om Parken, men det förutsätter såklart att vi också kan ta del av det.

INTERNAL INTERNAL
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.