Folkfest när nationaldagen firades
Tomelilla
Solen skiner på sitt allra varmaste och vänligaste vis över parkeringen framför kommunhuset, där 15-talet lokala föreningar har ställt upp sig i väntan på att startsignalen ska gå. En av dem är Tomelilla AIS.
– Vi har ganska bra uppslutning trots allt, tycker Gitta Åberg, ordförande i ungdomssektionen, och konstaterar att många är uppbokade på annat håll en dag som denna.
Två som inte vill missa nationaldagsfirandet är 11-åriga Felicia Marceau och hennes tre år yngre bror Casper. De ska nämligen hjälpas åt att bära föreningens fana.
– Förra året var vi fyra tjejer som bar den tillsammans, berättar Felicia.
Sedan bär det av mot Stortorget, med Baton girls och Tomelilla ungdomsorkester i täten. Framme vid torget har redan en ansenlig skara Tomelillabor slutit upp, för att ta del av nationaldagsprogrammet.
Årets högtidstal är signerat Bo Herou.
– Krig bryter ner och fred är det allra viktigaste vi bör arbeta för - men också ta emot och hjälpa krigets offer, påminner han.
Han knyter också an till den nyligen högtidlighållna Veterandagen.
– Svenska veteraner är värda all vår uppskattning och uppmärksamhet, konstaterar han och nämner bland annat Cypern, Tchad och Libanon som några av de oroshärdar där svenskar tjänstgjort på fredsuppdrag.
Sedan Onslunda hembygdsförening tilldelats en flagga är det dags för prisutdelning. Årets idrottspris går till kälkhockeyåkaren Rasmus Lundgren, medan kulturpriset i år delas i två delar. Juryn hade helt enkelt haft svårt att bestämma sig.
Den ena halvan går därför till barnboksförfattaren Mari Bister och den andra till Tomelilla Rockkör, som istället för tacktal drar igång svängig allsång på torget.