Folkhögskolan - plats för spännande möten
När hon blev bostads- och arbetslös fick hon i stället nya dimensioner i livet.
Att Pia Nordsveen som 58-åring hamnade på Tomelilla Folkhögskola i Sagaprogrammet, en kurs för arbetslösa, var inte något hon väntat sig.
- Jag har inte haft det så bra i Sverige på tio år, säger hon sprudlande, och jag har fått ett lugn i själen som jag saknade innan.
Anledningen till att hon hamnade i Sagaprogrammet var en usel sommar där torgförsäljning och äppelplockning inte gav den förväntade utdelningen och Pia Nordsveen visste inte hur hon skulle klara vintern. Så istället för att åka till Indien, som hon brukade varje vinter, blev lösningen Saga.
Givande att träffa ungdomar
Pia Nordsveen hade mer eller mindre bott i Indien de senaste 13 åren och bara vistats i Sverige, för att jobba ihop pengar och träffa barn och barnbarn, på somrar och höstar.
- Jag älskar Indien och kommer alltid att återvända men det här året gick det inte, förklarar hon.
I Indien arbetar hon med en ideell organisation som heter "Childrens rights in Goa" och hjälper indiska barn från pedofiler.
Pia Nordsveen har varit med om att utforma nya lagar i delprovinsen Goa och samarbetat med en rad olika organisationer för att förändra situationen till det bättre. Men denna vinter fick hon alltså vända sig till arbetsförmedlingen.
- I samma veva blev jag bostadslös och eftersom Saga är ett samarbete med folkhögskolan som också har inkvartering kunde jag bo där, säger Pia Nordsveen.
I början var hon nervös på grund av den stora åldersskillnaden. Men mottagandet från de inneboende som kom tillbakavändande efter jul var varmt och välkomnande:
- Bara det att man fick inbjudningar till snöbollskrig och lärde känna ungdomar på ett sätt man vanligtvis inte brukar var häftigt. Och jag måste säga att de är hur coola, avslappnande och mysiga som helst. Vanligtvis ser man ungdomar i den åldern mest på krogen och det kanske inte alltid är lika roligt.
På Sagakursen är medelåldern betydligt högre än på internatet och Pia Nordsveen berättar att det är kontrasterna som är så spännande.
- Man får lära känna så många livsöden och utvecklas som människa. Jag såg franför mig kollektiv som på 70-talet men så är det inte utan lugnt och skönt och alla månar om alla, skrattar hon.
Startade webtidning
För Pia Nordsveen är glaset inte halvtomt utan snarare halvfullt och hennes driftighet tar sig uttryck på många vis. En artikelserie i tidningen Sydsvenskan fick henne att se rött. Där beskrevs arbetsgarantin som ett vuxendagis för de arbetssökande.
- Jag blev rasande när jag läste om det, för det är väl bättre att få träffa människor och göra något än att bara sitta hemme och tycka synd om sig själv.
Det hela resulterade i en insändare som blev publicerad i samma tidning den14 april. Pia Nordsveen och hennes kursare ville visa att det också finns bra grejor med arbetsgarantin och att det inte är dåligt överallt. På Saga är deltagarna allt annat än passiva och beviset på det är webtidningen Solklart som kommer ut varje fredag och är navet kring hela verksamheten.
- Vi har kurser, redaktionsmöten, föreläsningar och annat, som både ger kraft mentalt och är inspirerande, och man träffar folk man annars aldrig skulle ha mött
- Vi är aktiva, här är fart och vi hittar på grejor, så varför beskrivas som hjälplösa, frustrerade och olyckliga människor? Till slut är det ju ändå så att allt blir vad man gör det till. Man lever här och nu, avslutar Pia Nordsveen.
Jenni Dahlgren